ExterneUE / Nato

Președintele turc acuză UE că ”se distanțează” de Turcia

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat sâmbătă, 16 septembrie, Uniunea Europeană că încearcă să se „distanțeze” de Turcia, într-un moment în care negocierile de aderare cu Ankara sunt în impas, scrie Le Figaro.

„Uniunea Europeană încearcă să se distanțeze de Turcia. Vom face propria noastră evaluare a situației și este posibil ca și noi să luăm o altă direcție”, a declarat șeful statului turc, care se pregătea să decoleze spre New York pentru a participa la Adunarea Generală a Națiunilor Unite.

Recep Tayyip Erdogan a fost interpelat de presă după ce comisarul european pentru extindere a cerut Ankarei să facă progrese în materie de democrație.

„Negocierile de aderare sunt în prezent în impas. Pentru ca ele să fie reluate, există criterii foarte clare (…) care vor trebui luate în considerare, legate de democrație și de statul de drept”, a avertizat comisarul ungar Oliver Varhelyi, care a vizitat Ankara pe 6 septembrie.

Turcia, care este încă oficial stat candidat la aderarea la UE, a depus cererea de aderare la Comunitatea Economică Europeană în 1987 și la Uniunea Europeană în 1999, dar negocierile de aderare începute în 2005 sunt în impas de mai mulți ani.

De asemenea, relațiile au fost puternic tensionate de la tentativa eșuată de puci din Turcia din luna iulie 2016 și de la epurările masive împotriva opozanților și jurnaliștilor care au urmat.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

comentarii

  1. Turcii se cred smecheri: importa gaze si petrol ieftin din Rusia si il exporta apoi in UE ca si cand ar fi produs de ei. Si asa Turcia a devenit un mare hub energetic, rusesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *