Externe

Președintele Ucrainei a vizitat un port de la Marea Neagră. Navele cu cereale așteaptă undă verde

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vizitat vineri, 29 iulie, portul Cernomorsk. Navele cu cereale se pregătesc să plece din Marea Neagră la o săptămână după un acord negociat de ONU și Turcia, relatează Financial Times

Revenirea cerealelor din Ucraina pe piața globală este crucială pentru atenuarea efectelor unei crize alimentare exacerbată de invazia rușilor. Administrația lui Volodimir Zelenski a anunțat că exportul de cereale se reia odată cu plecarea mai multor nave care fuseseră deja încărcate, dar care nu au reușit să plece din cauza războiului.

Peste 80 de nave au fost abandonate în apele ucrainene de când Rusia a lansat invazia la scară largă pe 24 februarie, potrivit oficialilor de la Kiev. Primele nave care părăsesc Ucraina vor fi urmărite îndeaproape. Ucraina este al cincilea exportator de grâu din lume. 80% din importurile de grâu din Liban vin din Ucraina care este un și furnizor major pentru țări precum Somalia, Siria și Libia, transmite Observatornews.

Gigantul în asigurări Lloyd’s din Londra a convenit să ofere asigurări pentru cereale şi alte alimente expediate din Ucraina. Acoperă 50 de milioane de dolari pe navă, per călătorie. Asigurătorii vor urmări modul în care navele circulă în porturile ucrainene, care nu au fost deminate. Ucrainenii vor ghida navele din porturi înainte de a le preda echipajului.

Unii comercianți de cereale sunt sceptici că exporturile vor continua și după ce primele nave pleacă din porturi. 

„Mulți proprietari de nave sunt reticenți în a-și aduce navele în Ucraina, deoarece sunt îngrijorați că nu vor mai poată ieși” a declarat un trader internațional.

La o zi după ce Moscova a semnat acordul care permite Kievului să reia exporturile de cereale, Rusia a atacat cu rachete portul cheie din Odessa. Asigurătorii fixează prețul pe baza faptului că acordul nu va cădea.

„Sperăm cu disperare că va rezista și că nu vor exista atacuri asupra navelor. Nu putem stabili prețul pentru așa ceva”, a comentat Chris McGill, director la o firmă de asigurare pentru transportul maritim.

În portul Odessa, 17 nave ucrainene încărcate cu grâu aşteaptă ridicarea blocadei ruse

Ucraina este gata să înceapă exporturile de grâu prin porturile de la Marea Neagră, conform acordului încheiat cu Rusia la Istanbul, dar încă nu a fost stabilită data la care pot pleca, a declarat vineri ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, citat de Reuters.

Oficialul a anunţat presa, în portul Odessa, că 17 nave sunt deja încărcate, iar alta este în curs de încărcare. El a adăugat că speră ca primele plecări să aibă loc înainte de sfârşitul săptămânii.

„După semnarea iniţiativei privind grâul de la Istanbul, partea ucraineană a efectuat toate pregătirile necesare pentru (…) navigaţia în Marea Neagră, ca să începem să ne exportăm produsele din grâu din porturile noastre”, a declarat ministrul, care a fost unul din semnatarii acordului.

Rusia şi Ucraina sunt printre marii furnizori mondiali de grâu, iar înţelegerea din Turcia, mediată de ONU, ar trebui să contribuie la rezolvarea crizei alimentare internaţionale, care s-a accentuat după cinci luni de blocadă maritimă rusă a porturilor ucrainene de la Marea Neagră.

Conform acordului de la Istanbul, livrările de grâu ar trebui permise prin porturile Odessa, Cernomorsk şi Pivdenîi. Kubrakov a afirmat că primele două dintre acestea sunt gata să înceapă livrările, iar cel de-al treilea ar trebui să fie pregătit în zilele următoare.

Volodimir Zelenski a declarat că aşteaptă semnalul partenerilor internaţionali pentru a începe livrările, a comunicat preşedinţia de la Kiev. Moscova susţine că ucrainenii sunt cei care blochează navigaţia, prin minarea porturilor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *