Externe

Președintele Ucrainei acuză Rusia de distrugeri masive în Severodonețk: „Vor să ne ia totul şi să nu ne lase nimic”

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de distrugeri masive provocate la Severodoneţk, cel mai mare oraş din Donbas, unde bombardamentele rusești au distrus întreaga infrastructură critică.

„90% din case sunt avariate. Peste două treimi din spaţiul locativ este complet distrus”, a declarat Volodimir aZelenski în mesajul său video cotidian, din noaptea de duminică spre luni, adresat ucrainenilor. Atacuri constante sunt lansate asupra oraşului, adaugă el, menţionând că armata rusă încearcă cu disperare să cucerească Severodoneţk. „Şi nu le pasă câte de multe vieţi vor trebui să plătească pentru această încercare”.

„Rusia s-a apropiat prea mult de el. Forţe prea mari au fost concentrate în Donbasul nostru. Ei s-au pregătit foarte mult pentru o ofensivă acolo. Consider simbolic faptul că armata rusă şi-a început tentativa de a cuceri Severodonţeţk intrând la început în hotelul ‘Mir’ (‘Pacea’). Pacea este într-adevăr prima ţintă a Rusiei. După ce ne-au luat-o în 2014, ocupanţii vor să ne ia şi restul. De fapt, vor să ne ia totul şi să nu ne lase nimic: libertatea, casele, vieţile”, a afirmat Volodimir Zelenski în mesajul său, citat de agenţia de presă ucraineană Unian, potrivit Agerpres.

Agresorii voiau să-şi ridice drapelul pe clădirea administraţiei din Severodoneţk, care se află pe Bulevardul Prieteniei Naţiunilor, afirmă Zelenski, remarcând: „Cât de amar sună astăzi această denumire”.

Ucraina face tot posibilul pentru a face faţă acestei ofensive, a subliniat în acelaşi timp liderul de la Kiev.

„Nu a fost zi în care să nu fi încercat să găsim mai multe arme, arme mai moderne pentru a ne apăra pământul, pentru a ne apăra poporul”, spune el.

Severodoneţk este ţinta atacurilor de luni de zile. Acest oraş este considerat ultimul punct aflat încă sub controlul armatei ucrainene în regiunea Lugansk, notează DPA.

Statul Major al armatei ucrainene a indicat duminică seara în raportul său zilnic privind evoluţia situaţiei de pe front că armata rusă încearcă „să câştige un punct de sprijin la periferia de nord-est a oraşului Severodoneţk” şi efectuează atacuri spre centrul oraşului. Ofensiva terestră rusă este susţinută de artilerie şi de forţele aeriene.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *