ExterneRăzboi

Președintele Ucrainei le cere rușilor să se revolte împotriva lui Putin: „Trebuie să opriţi această singură persoană în Rusia care vrea război mai mult decât viață”

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a îndemnat poporul rus să se revolte lui Vladimir Putin şi să pună capăt războiului, informează vineri agenția germană de presă DPA și Agerpres.

„Pentru a opri aceasta (războiul – n.red.), trebuie să opriţi această singură persoană în Rusia care vrea război mai mult decât viaţă”, a subliniat liderul de la Kiev într-un mesaj video adresat joi noaptea către națiune. 

Într-un al doilea mesaj video, Volodimir Zelenski s-a adresat în special regiunii multietnice Caucaz din Rusia. Numeroşi membri ai minorităţilor etnice ar fi trimişi în zona de război.

Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că aduce moarte, tortură, viol şi distrugere.

„Acest lucru poate fi oprit”, însă cetăţenii (ruşi) trebuie „să se ridice şi să lupte”, a declarat liderul ucrainean.

De asemenea, el a salutat rezistenţa din Rusia faţă de mobilizarea parţială a rezerviştilor ordonată de Kremlin.

Președintele Ucrainei a spus că 58.000 de ruşi au fost ucişi în Ucraina, cifră neconfirmată de Moscova şi care nu poate fi verificată din surse independente.

Potrivit lui Zelenski, mulţi dintre soldaţii ruşi au fost trimişi la luptă fără legitimaţii sau documente, ca să nu poată fi identificaţi, şi i-a sfătuit pe ruşii recrutaţi să-şi tatueze numele, pentru ca trupurile lor să poată fi restituite rudelor.

„Ne continuăm activitatea diplomatică pentru a ne asigura că toți partenerii Ucrainei și țărilor lumii înțeleg ce noi pași spre escaladare sunt întreprinși de statul terorist în aceste zile. Am vorbit astăzi cu președintele Poloniei Andrzej Duda și cu prim-ministrul Italiei Mario Draghi. Am avut o întâlnire cu președintele Adunării Naționale a Franței. Sunt recunoscător partenerilor noștri pentru că au condamnat în mod clar referendumurile false rusești, pentru că au condamnat tentativa de anexare a teritoriului nostru, pe care Kremlinul o pregătește în prezent”, a mai spus președintele Zelenski. 

„Privarea întregii societăți ruse de o economie normală, o viață decentă și respectul pentru orice valoare umană va fi prețul pentru faptul că o persoană din Rusia (Vladimir Putin – n.red.) dorește ca acest război să continue”, a adăugat liderul de la Kiev, citat de agenția de presă Ukrinform

„Mâine este o altă zi a luptei noastre, o altă zi pe calea victoriei. Va fi specială pentru noi? Va fi o altă zi care ne va apropia de securitate și pace, de restabilirea integrității noastre teritoriale. Pentru că milioane de ucraineni luptă și lucrează pentru asta”, a ținut să mai precizeze Volodimir Zelenski.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *