CSI / Rusia

Președintele Ucrainei promite victorie asupra Rusiei cu ocazia Zilei apărătorilor patriei: „Poporul nostru se bate pentru dreptul la viață”

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a promis victorie asupra Rusiei, cu ocazia Zilei apărătorilor patriei, sărbătorită vineri, 14 octombrie, la aproape opt luni de la războiului Rusiei în Ucraina, relatează AFP și Agerpres.

„Pe 14 octombrie, le mulţumim tuturor celor care s-au luptat în trecut pentru Ucraina şi tuturor celor care se luptă pentru ea acum, celor care au câştigat atunci şi celor care vor câştiga fără nicio îndoială acum”, a declarat președintele Zelenski, într-o alocuţiune videodifuzată.

El a depus o jerbă la un monument din Kiev dedicat militarilor morţi pe front începând din 2014, când a început în estul Ucrainei un război cu separatişti susţinuţi de Moscova şi care s-a generalizat cu invazia rusă din Ucraina din 24 februarie 2022, menţionează AFP.

„Poporul nostru (…) se bate pentru dreptul său la viaţă” şi pentru ”independenţa” de Rusia, a subliniat el.

„Lumea este cu noi, mai mult ca oricând. Acest lucru ne face mai puternici ca oricând în istorie”, a adăugat liderul de la Kiev, referindu-se la ajutorul fără precedent al Occidentului.

Comandantul-şef al armatei ucrainene, Valeri Zalujni, le-a mulţumit la rândul său trupelor sale pentru ”serviciu”.

„Am oprit invazia şi am îngropat mitul invincibilităţii armatei ruse”, a estimat el, în discursul său. „Împreună către victorie”, a adăugat responsabilul militar.

La Kiev erau prevăzut slujbe religioase şi expoziţii, cu ocazia acestei sărbători, iar poşta naţională a anunţat lansarea mai multor timbre reprezentând militari.

Ziua ”apărătorilor şi apărătoarelor” Ucrainei a fost instaurată pe 14 octombrie 2014 în locul zilei de 23 februarie, dată moştenită din epoca sovietică şi care este încă sărbătorită în Rusia.

Noua dată a fost stabilită în ziua fondării armatei naţionaliste ucrainene (UPA), care a luptat în anii 1940 şi 1950 împotriva armatei sovietice şi a naziştilor, după ce a colaborat iniţial cu Germania nazistă. Această armată este considerată nazistă de către Rusia, precizează sursele citate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *