Actualitate

Președintele Vučić cere Rusiei să înceteze să mai recruteze sârbi pentru a lupta alături de mercenarii Wagner în Ucraina

Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a cerut Rusiei să înceteze să mai recruteze sârbi pentru a lupta alături de mercenarii Grupului Wagner în Ucraina, relatează The Guardian.

Vučić a criticat site-urile și grupurile de socializare rusești pentru că au publicat anunțuri în limba sârbă în care grupul de mercenari privați ruși solicită voluntari care să se alăture rândurilor sale.

„De ce voi, cei de la Wagner, chemați pe cineva din Serbia, când știți că este împotriva reglementărilor noastre?”, a afirmat el, la o emisiune TV, citat de Reuters.

Voluntarii sârbi au luat parte la lupte alături de forțele pro-ruse în Ucraina în 2014 și 2015. Legea sârbă interzice cetățenilor săi să participe la conflicte în străinătate și mai multe persoane au fost condamnate pentru acest lucru.

Vučić a negat rapoartele potrivit cărora Grupul Wagner ar fi prezent în Serbia, unde organizațiile pro-Kremlin și ultranaționaliste au susținut invazia Ucrainei.

Serbia este candidată la aderarea la UE, principalul său partener comercial și investitor, dar este și aliatul tradițional al Rusiei, deoarece cele două națiuni au aceleași origini slave, credință creștină ortodoxă și limbi similare.

Deși a condamnat în repetate rânduri invazia Rusiei la ONU și la alte câteva forumuri internaționale, Belgradul a refuzat, de asemenea, să impună sancțiuni împotriva Moscovei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *