CSI / RusiaUcraina

Președintele Zelenski a interzis importurile de cărți din Rusia în Ucraina

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a promulgat joi, 22 iunie, un proiect de lege care interzice importurile comerciale de cărți din Rusia în cea mai recentă mutare de a tăia legăturile culturale dintre cele două țări, relatează Reuters.

„Cred că legea este corectă”, a scris președintele Zelenski pe o pagină de socializare, anunțând totodată că interdicția vizează și cărțile tipărite în Belarus sau teritoriile ucrainene ocupate de forțele Moscovei.

Legea adoptată în urmă cu un an de parlamentul de la Kiev introduce de asemenea obligativitatea obținerii unei licențe speciale pentru a importa cărți în limba rusă din terțe țări.

Cancelaria lui Zelenski a declarat într-o postare pe Twitter că actul normativ „va consolida protejarea spațiului cultural și informațional de propaganda rusă anti-Ucraina”.

Autoritățile de la Kiev au început după declanșarea invaziei rusești ceea ce descriu drept un proces de „derusificare”, declarând că Moscova a încercat timp de secole să suprime și elimine identitatea națională ucraineană, transmite Hotnews.

Campanii asemănătoare de derusificare au fost începute și de către Polonia și statele baltice, măsurile adoptate atrăgând adesea furia Moscovei.

Oleksandr Tkacenko, ministrul ucrainean al culturii, a salutat promulgarea legii de către președintele Zelenski.

„Adoptarea acestui proiect legislativ va proteja tipărirea de cărți ucrainene și sectorul de distribuție de influența distructivă a ”lumii ruse””, a afirmat el pe Telegram.

În luna februarie a acestui an președintele Rusiei, Vladimir Putin a promulgat la rândul său un proiect de lege din sfera culturală, interzicând împrumuturile de cuvinte străine în limba rusă, potrivit surselor citate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *