Actualitate

PRESIUNI asupra primarilor pentru ca aceștia să trimită la Chișinău persoane care să participe la “marșul pro-Moldova” organizat de PLDM+PDM

Directorul executiv al CALM, Viorel Furdui, a menționat că la Strasbourg primarii vor organiza un flashmob în susținerea democrației locale din Moldova și vor discuta cu oficialii Consiliului Europei despre situația creată în legătură cu tergiversarea adoptării de către autorități a Legii finanțelor publice locale.

Primarul satului Capaclia, r-n Cantemir, Alexei Busuioc, a exprimat critici dure la adresa autorităților, menționând că ”responsabilitatea cea mai mare în fața cetățenilor o poartă primarii și nu deputații care stau la Chișinău și decid cui să repartizeze sacul cu bani în funcție de culoarea politică”.

”Autoritățile anunță pentru data de 3 noiembrie o amplă acțiune în susținerea integrării europene a RM. Deja se fac presiuni asupra primarilor pentru ca aceștia să trimită la Chișinău persoane care să participe la eveniment. De exemplu, dacă în sat sunt 3,5 mii de locuitori, atunci cel puțin 35 trebuie să fie prezenți la Chișinău. Oamenii vor fi aduși în capitală ca în anii 40, pentru ”masovcă”. Vor veni însă doar cei care speră să obțină anumite favoruri politice”, a spus primarul.

Alexei Busuioc a menționat că primarii sunt extrem de dezamăgiți de acțiunile autorităților.

”Nu-i vrem nici pe comuniști, dar nici pe aceștia care se află azi la guvernare. Vă spun sincer, că suntem în căutarea unei o a treia forțe care să ne susțină și să ne apere in tersele”, a spus primarul, precizând că face această declarație pe proprie răspundere.

Expertul CALM, Alexandru Osadci, a menționat că adoptarea legii va permite distrugerea verticalei puterii, eradicarea corupției în domeniul finanțelor publice locale și va contribui la îmbunătățirea serviciilor publice în mediul rural și a calității veții cetățenilor.

Expertul IDIS ”Viitorul”, Ion Beschieru, consideră că neimplementarea Legii finanțelor locale, începând cu anul 2014, compromite definitiv realizarea Strategiei naționale de descentralizare, care nu mai poate fi adusă pe linia de plutire.

”Donatorii internaționali sunt foarte supărați că prin tergiversarea implementării legii se pune sub semnul întrebării realizarea unei Strategii pentru a cărei elaborare au cheltuit milioane de euro”, a spus expertul.
 
Sursa: infotag.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *