Economie Mondială

Prețul la petrol continuă să scadă, iar OPEC nu reaționează

Câteva zile la rând prețul petrolului s-a menținut sub 50 de dolari pentru un baril. După o perioadă de stabilizare, costul petrolului a început iarăși să scadă. Președintele OPEC, Diezani Alison-Madueke a subliniat într-un raport pentru Financial Times, că urmează să convoace o întâlnire de urgență a OPEC dacă prețurile la petrol continuă să scadă. Dar aceasta nu a mai avut loc, între timp ce prețurile au început să se stabilizeze.

Pe lângă funcția de președinte a OPEC, Alison-Madueke, mai deține funcția de Ministru a Petrolului în Nigeria, iar petrolul ieftin hrănește criza din țara sa. Moneda națională a Nigeriei, Naira, a fost mereu mai slab ca dolarul. Iar din cauza atacurilor teroriste a grupului islamic Boko Haram, alegerile naționale au fost amânate cu o lună. Din acestea, rezultă că Nigeria este cointeresată să mențină prețul cât mai mic pentru petrol, scrie Bloomberg.

Un alt delegat al OPEC a anunțat că organizația nu intenționează să se întrunească pentru o întâlnire de urgență. Iar următoarea întâlnire a OPEC va avea loc în luna iunie.

Este puțin probabil ca Arabia Saudită, care este cel mai mare producător OPEC, ar fi de acord să se întrunească de urgență, sau mai mult ca atât să recurgă la micșorarea volumelor de extragere. Ministrul Petrolului saudit, Ali Al-Naimi a spus că OPEC nu va schimba cursul, chiar dacă prețul va ajunge până la 20 de dolari pentru un baril.

Acutizarea crizei este momentul când OPEC, cartelul marilor producători de petrol la nivel mondial, ar trebui să intervină pentru a stabiliza prețurile prin reducerea producției. Organizația a recurs la această măsură în trecut, atât de des, că piața așteaptă intervenția și măsurile de salvare a petrolului.

Sursa: Bloomberg / Timpul

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *