Social

Prețurile la medicamente ne sărăcesc

Astfel, consumatorii sunt puşi în situaţia să achite preţuri nejustificat de mari, uneori și de patru ori mai mult decât prețul la producător pentru medicamentele procurate în ţară. Acestea sunt concluziile studiului „Analiza transparenţei şi eficienţei reglementărilor pe piaţa farmaceutică”, realizat de către experţii Institutului Economiei de piaţă. Potrivit lor, preţurile mari creează, la rândul lor, premise pentru apariţia produselor farmaceutice contrafăcute.

Autorii studiului – Roman Chircă, Sergiu Luchian și Viorel Gârbu – susțin că existența anumitor distorsiuni pe piaţa farmaceutică, create de reglementarea excesivă şi lipsa mecanismelor funcţionale, poate determina monopolizarea segmentului de import al produselor farmaceutice. Ei spun că, deşi pe piaţă activează un număr mare de actori, doar cinci companii sunt în măsură să controleze piaţa, fiind atestate situaţii în care o farmacie se aprovizionează în proporție de 80 la sută de la un singur depozit de medicamente.

Experții constată că în mediul rural activează doar 262 de farmacii, din cele aproape o mie de farmacii existente pe teritoriul țării. Autorii raportului recomandă autorităților dezvoltarea reţelei farmaciilor de stat în localităţile rurale.

Conform statisticilor, începând cu anul 2003, prețurile la medicamente au crescut continuu. Cel mai mult preţurile au crescut în 2006, în medie cu circa 24%, iar în 2009, preţurile la medicamente au sporit cu mai mult de 15 la sută, comparativ cu 2008.

(V.P., A.C.)
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *