Actualitate

Prețurile locuințelor în capitală vor continua să SCADĂ

De această părere sunt mai mulți experți imobiliari și patroni ai firmelor de construcții din capitală, care spun că până atunci apartamentele s-ar putea ieftini cu cel puțin 5%. Aceștia dau vina pe criza pe care o traversează domeniul imobiliar, exodul moldovenilor peste hotare, cererea mică și pauperizarea populației.
Exodul moldovenilor din țară și sărăcia sunt cauzele principale care au dus la scăderea prețurilor la locuințe, consideră expertul imobiliar Nicolae Ostafiiciuc. Și dacă după primul val de plecări prețurile au crescut vertiginos, după cel de-al doilea val, dimpotrivă, apartamentele s-au ieftinit, migranții renunțând să mai investească în locuințele din Republica Moldova. De asemenea Nicolae Ostafiiciuc a menționat că până în toamnă locuințele se vor mai ieftini în medie cu 5 procente, ceea ce este aproape de minimul posibil, mai jos de care firmele în construcții nu pot coborî, așa că începând cu 2017 reducerea prețurilor s-ar putea opri.

Contactat de Radio Chișinău, patronul unei companii de construcții, Vitalie Taran, a declarat că în următoarele șase luni piața imobiliară din Moldova va înregistra o ușoară stagnare. El explică acest fapt prin reducerea puterii de cumpărare a cetățenilor, prin frica oamenilor de a face investiții mari, dar și prin majorarea prețurilor la materialele de construcții.
Ca și o confirmare a celor spuse de experți vin datele Biroului Național de Statistică, potrivit cărora în primele luni ale lui 2016 în Republica Moldova au fost date în folosinţă doar 562 apartamente, cu aproape 9% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Cea mai mare descreştere s-a înregistrat în mun. Chişinău, de 20%.

De notat că în prezent prețul mediu al apartamentelor este de circa 510 de euro pentru un metru pătrat. Cele mai solicitate continuă să fie apartamentele mici cu una și două odăi în blocurile noi.

radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *