ActualitateEconomie

Preţurile producţiei industriale au scăzut cu 6,3% în februarie comparativ cu anul trecut

Preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au scăzut cu 6,3% în luna februarie 2024, comparativ cu februarie 2023, şi cu 0,8% faţă de luna precedentă, arată datele publicate, marţi, de Institutul Naţional de Statistică (INS), conform Agerpres.
Potrivit sursei citate, la nivelul pieţei interne, indicele preţurilor producţiei industriale a înregistrat o scădere de 1,23% în februarie, faţă de ianuarie 2024, respectiv 8,99% în comparaţie cu luna februarie a anului anterior. În ceea ce priveşte piaţa externă, în februarie faţă de ianuarie, preţurile producţiei industriale au fost mai mari cu 0,45%, iar comparativ cu aceeaşi lună a anului anterior se constată o creştere de 1,46%. Pe marile grupe industriale, în februarie 2024, faţă de februarie 2023, cele mai importante creşteri ale preţurilor producţiei industriale au fost consemnate în: industria bunurilor de capital (+6,88%), industria bunurilor de uz curent (5,44%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+1,46%). În industria bunurilor intermediare a fost înregistrată o scădere de 4,46%, iar în industria energetică una de 18,44%.

Raportat la perioada de referinţă, datele INS relevă faptul că, pe secţiuni de activitate, preţurile au crescut în distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+17,66%) şi în industria prelucrătoare (1,40%). În schimb, s-au înregistrat scăderi în industria extractivă (-8,2%) şi în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (21,8)%.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *