Social

Previziuni sumbre! Un seism puternic ar produce pagube și pierderi omenești uriașe în R. Moldova. Cât de vulnerabili suntem?

Bilanțul devastator al cutremurului din Turcia, care a făcut peste 5000 de victime, arată că nimeni nu este protejat de furia naturii. Seismologii din Republica Moldova atenționează că un cutremur puternic ar urma să se producă în curând, însă nimeni nu ne poate spune cu exactitate când. Cert este că, la starea lucrurilor de astăzi, un seism de peste 6 grade pe scara Richter ar urma să producă distrugeri masive și pierderi omenești uriașe, scrie Deschide.md.

Fostul director al Institutului de Geologie și Seismologie, Vasile Alcaz, trăgea acum câțiva ani alarma că un cutremur puternic, asemănător celui înregistrat în 1977 (7,2 grade pe scara Richter), ar distruge o bună parte a clădirilor din municipiului Chișinău. Asta pentru că multe edificii din Capitală au fost construite cu peste 50 sau chiar 100 de ani în urmă și nu ar mai putea rezista unui seism devastator. Cele mai vulnerabile clădiri se regăsesc în sectoarele Centru și Poșta Veche, unde se regăsesc mai multe construcții vechi, cu 5 etaje, cunoscute în popor drept ”hrușciovci”.

De asemenea, specialiștii sunt îngrijorați de clădirile care au trecut deja prin câteva cutremure mari și nu au fost reparate corespunzător, de modificările aduse de locatari la structura blocurilor, dar și de calitatea construcțiilor noi, care sunt orientate spre cantitate și viteză, nu pe calitate.  

Când vine vorba despre victime, prognozele sunt și mai sumbre. Date apărute în presă în 2009, care aparțineau Ministerului Construcțiilor și Dezvoltării Teritoriului și erau secretizate pentru a nu provoca panică, arată că un cutremur care ar depăși 6 grade ar putea provoca peste 4000 de morți și 40 de mii de răniți pe teritoriul Republicii Moldova. 

Un lucru este clar, că autoritățile trebuie să intervină pentru a efectua lucrări de sporire a rezistenței clădirilor la cutremure cât timp nu este prea târziu. Asta pentru că toți cercetătorii autohtoni sunt de părere că un seism major va avea loc în viitorul apropiat. Nimeni nu poate ști însă când – toate încercările de predicție de până acum (bazate pe analiza precursorilor – radon, semnale electrice, a comportamentului animalelor, considerentele statistice, influența corpurilor cerești etc.) s-au dovedit a fi în marea lor majoritate eronate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *