CSI / Rusia

Prigojin a pus mâna pe banii lui Putin: Sumă colosală încasată de șeful Wagner

Șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, i-au fost returnați banii care i-au fost confiscați în timpul unei perchezițiilor de la Sankt Petersburg, în cazul penal de rebeliune armată, susține publicația Fontanka, relatează Meduza.

Potrivit publicației, pe 2 iulie, șoferul lui Prigojin a sosit la autoritățile competente pentru ridica banii cu o procură oficială. În total, i s-au returnat zece miliarde de ruble și sute de mii de dolari în numerar, precum și cinci ligouri de aur.

Vă amintim că pe 23 iunie, Evgheni Prigojin a început o revoltă, anunțând un ”marș al dreptății” împotriva Moscovei. Fondatorul PMC Wagner a cerut demisia ministrului apărării Serghei Șoigu și a șefului Statului Major General Valeri Gherasimov. Pe numele omului de afaceri a fost deschis un dosar penal în baza articolului privind rebeliunea armată. A doua zi, Prigojin a oprit rebeliunea după negocieri cu Alexander Lukașenko, după care mercenarii au revenit în regiunea Luhansk din Ucraina, iar dosarul penal a fost închis.

Pe 24 iunie, au fost efectuate percheziții la Sankt Petersburg, ca parte a cazului. Anchetatorii au găsit sume de bani în numerar în valoare de patru miliarde de ruble.

De asemenea, au mai găsit un microbuz Citroen Jumper: conținea alte 80 de cutii de numerar în valoare totală de șase miliarde de ruble. Au fost confiscate și ligouri de aur de cinci kilograme, valută în dolari, șase pistoale și mai multe pașapoarte false. Prigozhin însuși a declarat că numerarul a fost destinat plăților către mercenarii PMC Wagner.

Putin a recunoscut că a finanțat Wagner

Grupul Wagner a fost finanțat în întregime de statul rus, care a cheltuit 86 de miliarde de ruble (1 miliard de dolari) pentru mercenarii lui Evgheni Prigojin între mai 2022 și mai 2023, a declarat președintele rus Vladimir Putin, relatează The Guardian și Sky News.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *