CSI / RusiaRăzboiUcraina

Prigojin: Mercenarii Wagner vor mai rămâne în Bahmut pentru a nu fi acuzaţi de Moscova de „trădare de patrie”. „Vom mai insista câteva zile”

Şeful grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a anunţat marţi că unităţile sale de mercenari nu îşi vor abandona poziţiile la miezul nopţii în oraşul ucrainean Bahmut, deşi nu au primit încă toată muniţia promisă, deoarece Moscova a transmis fără drept de apel că va considera o astfel de retragere drept o „trădare de patrie”, transmite EFE.

„Nu vom părăsi Artiomovsk (numele rusesc al Bahmutului), vom mai insista câteva zile, ne vom lupta şi apoi vom vedea”, a transmis el într-o înregistrare video postată pe canalul său Telegram. Prigojin a acuzat faptul că, după ce duminică Moscova i-a promis că wagneriţii vor primi toate armele şi muniţiile necesare pentru a continua lupta în acest oraş, ”am primit în cele din urmă doar 10% din ceea ce am cerut”.

„Pur şi simplu ne-au înşelat fără ruşine”, a subliniat Prigojin, care a ameninţat vinerea trecută că îşi va retrage miercuri, 10 mai, unităţile din Bahmut din cauza lipsei de muniţie şi a morţii „fără sens” a oamenilor săi în acest oraş ucrainean.

Acesta a explicat că, luni, „a sosit un ordin de luptă în care se precizează clar că abandonarea posturilor va fi interpretată ca o trădare de patrie”.

„Asta ni s-a spus, dar dacă nu există muniţie, ne vom abandona poziţiile şi ne vom întreba cine este adevăratul trădător, eventual cel care a semnat ordinul”, a spus şeful Wagner.

Prigojin a denunţat că, pe fondul acestor ameninţări de la Moscova, „una dintre unităţile Ministerului Apărării a fugit astăzi de pe unul dintre flancuri” din Bahmut, protejată de Forţele Aeropurtate.

Duminică, şeful grupului Wagner a declarat că, pe lângă promisiunea că va fi suficientă muniţie pe acest front, ierarhia militară rusă l-a asigurat că „se va face totul pe flancuri pentru ca inamicul ucrainean să nu atace” şi că mercenarii pot „acţiona în Artiomovsk după cum cred ei de cuviinţă”.

De fapt, „se face tot posibilul ca frontul să se prăbuşească”, a acuzat el, referindu-se la unitatea armatei regulate ruse care „a fugit şi şi-a abandonat poziţiile” pe unul dintre flancurile din Bahmut şi a lăsat fără protecţie o zonă de aproape 2 kilometri lăţime şi 500 de kilometri adâncime.

Prigojin a avertizat totodată că forţele ucrainene se regrupează în regiunea vecină Zaporojie şi „vor începe o contraofensivă în viitorul apropiat”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *