InternaționalRăzboiUE / Nato

Prim-ministrul Finlandei: Războiul din Ucraina arată că Europa ”nu este suficient de puternică”

Prim-ministrul finlandez Sanna Marin a făcut vineri un bilanţ ”foarte sincer” al capacităţilor Europei în lumina războiului Rusiei împotriva Ucrainei, considerând că Europa ”nu este suficient de puternică” să stea singură în faţa Moscovei, relatează France Presse și Agerpres.

În vizită în Australia, Sanna Marin a subliniat că invazia şi ocuparea Ucrainei vecine de către Rusia a scos la iveală slăbiciunile şi erorile strategice ale Europei faţă de Moscova.

”Trebuie să fiu foarte sinceră (….) cu dumneavoastră, Europa nu este suficient de puternică în acest moment, am avea probleme fără Statele Unite”, a declarat ea la Lowy Institute, un think-tank din Sydney.

De asemenea, ea a mai insistat că Ucraina trebuie să fie ajutată prin ”toate mijloacele”, adăugând că Statele Unite au jucat un rol central în furnizarea de arme Kievului, a mijloacelor financiare şi ajutorului umanitar necesar pentru a opri înaintarea Rusiei.

”Trebuie să ne asigurăm că întărim de asemenea aceste capacităţi în ceea ce priveşte apărarea europeană, industria europeană de apărare şi că putem face faţă diferitelor tipuri de situaţii”, a spus ea.

Finlanda şi-a câştigat independenţa faţă de Rusia în urmă cu aproape 105 de ani şi, deşi în mare parte slab înarmată, a provocat pierderi grele armatei sovietice invadatoare la scurt timp după aceea, potrivit AFP.

Totodată, șefa guvernului finlandez a criticat politicile UE care pun accentul pe importanţa angajamentului cu Vladimir Putin şi a spus că blocul ar trebui să asculte statele membre ce făceau parte din Uniunea Sovietică până la prăbuşirea acesteia.

De la aderarea la Uniunea Europeană în 2004, naţiuni precum Estonia şi Polonia au cerut celorlalţi membri ai UE să adopte o atitudine mai dură faţă de Putin, o poziţie temperată de Franţa, Germania, Italia şi Grecia, care favorizează legăturile economice mai strânse cu Moscova, relatează sursele citate.

”De mult timp, Europa construieşte o strategie faţă de Rusia pentru a ne strânge legăturile economice, pentru a cumpăra energie de la Rusia (…), ne-am gândit că asta ar preveni un război”, dar această abordare s-a dovedit a fi ”total greşită”, a criticat Sanna Marin.

”Nu le pasă de legăturile economice, nu le pasă de sancţiuni. Nu le pasă de nimic din toate astea”, a adăugat ea.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. In ce sens de puternica? pe cind razboiul e condus de capii mari ai lumii, acesta e un busines de miliarde pentru producatori de armament…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *