Internațional

Prim-ministrul Lituaniei propune înlocuirea limbii ruse cu poloneza în școli

Prim-ministrul Lituaniei, Ingrida Simonyte, afirmă că predarea limbii ruse ca a doua limbă străină în școlile lituaniene poate fi înlocuită cu predarea limbii poloneze, relatează Interfax.

„Sunt cu adevărat în favoarea polonezei ca limbă străină în școli cât mai mult posibil”, a declarat ea într-un interviu acordat miercuri, 1 februarie, postului de radio polonez Znad Wilii din Vilnius.

De asemenea ea a spus că școlilor nu ar trebui să le fie dificil să găsească profesori de limba poloneză deoarece în Lituania există școli poloneze, dar că numărul elevilor acestora scade.

Simonyte a mai afirmat că profesorii din aceste unități de învățământ pot merge să lucreze în școlile lituaniene.

„Îmi doresc ca la școală, în sistemul de învățământ de care este responsabil statul, copiii să aibă o alegere mai bună decât rusa, singura a doua limbă străină pe care o putem oferi, pentru că pur și simplu nu avem profesori care să poată preda în alte limbi”, a subliniat Simonyte.

Totodată, ea a menționat și limba letonă ca o altă variantă de înlocuire a rusei.

Menționăm că președintele lituanian Gitanas Nauseda a anunțat pe 11 ianuarie că țara sa va livra Ucrainei sisteme antiaeriene Zenit și muniție necesară pentru acestea, pe lângă ajutoarele militare anunțate anterior.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *