Internațional

Prim-ministrul Thailandei a fost demis de Curtea Constituțională

Curtea thailandeză a dispus demiterea prim-ministrului Yingluck Shinawatra și câțiva miniștri. Curtea Constituțională a constatat că Yingluck a acționat ilegal atunci când l-a transferat pe șeful securității naționale.

Decizia a fost pronunțată în contextul unui blocaj politic care durează luni întregi. Protestatarii antiguvernamentali insistau încă din noiembrie 2013 asupra demiterii doamnei Yingluck.

Membrii rămași ai Guvernului l-au desemnat pe ministrul comerțului spre a o înlocui pe doamna Yingluck. ”Cabinetul a convenit asupra desemnării lui Niwattumrong Boonsongpaisan pentru exercitarea funcției de prim-ministru interimar,” a declarat Viceprim-ministrul Phongthep Thepkanjana.

Yingluck a fost acuzată de abuz de putere privind transferul inadecvat al lui Thawil Pliensri, șeful securității naționale, care a fost numit în funcție sub conducerea administrației opoziției, în 2011.

Marți în fața curții, ea a respins acuzația precum că partidul acesteia ar fi beneficiat în urma acestui transfer. ”Mandatul de prim-ministru a luat sfârșit, Yingluck nu poate rămâne în funcția de prim-ministru interimar,” se arată în declarația judecătorului.

Într-o conferință de presă urmare a pronunțării deciziei, Dna Yingluck le-a mulțumit adepților săi pentru susținerea din cei doi ani, subliniind că a fost aleasă în mod democratic. ”Noi am urmat în mod autentic principiul onestității în conducerea acestei țări și nu am admis corupția, precum suntem acuzați,” a declarat ea reporterilor.

În decizia sa, curtea a dispus și demiterea a nouă membri ai cabinetului de miniștri, despre care curtea s-a pronunțat că au fost complici la acest transfer.

Un consilier al prim-ministrului, Nopaddon Pattama, a declarat că decizia curții este obligatorie.

Conducătorul adjunct al Partidului Democrat din opoziție (PDRT), Kiat Sittheeamamorn, a declarat că decizia curții nu va pune capăt crizei politice.

Partidul său susține că era nevoie de o reformă politică înainte de alegeri, a declarat el. ”Deci, încă există diferențe și trebuie să vedem ce se va întâmpla în următoarele zile.”

Lupta pentru putere

Decizia curții ar putea genera proteste din partea adepților guvernului, care încă este destul de popular în localitățile rurale.

Protestele anti-guvernamentale au început în capitala Thailandei anul trecut, prin blocarea de către demonstrați a unor părți ale orașului.

Yingluck a convocat alegeri generale anticipate în februarie, în care partidul său se aștepta să iasă învingătoare. Dar, protestatarii au perturbat procesul de votare, iar alegerile au fost ulterior anulate.

Adepții Yingluck consideră că instanțele nu sunt imparțiale în privința ei și favorizează elitele urbane, care sunt motorul mișcării de protest.

Thailanda s-a confruntat cu lupte pentru putere încă din vremea când fratele doamnei Yingluck, Thaksin Shinawatra, a fost înlăturat de către militari din funcția de prim-ministru, printr-o lovitură de stat în 2006. Thaksin și familia sa sunt acuzați de elita urbană și pătura de mijloc pentru corupție și abuz de putere.

Deciziile curții în trecut constituiau un factor cheie în mijlocul turbulențelor politice din Thailanda.

În Decembrie 2008, guvernul condus de aliații lui Thaksin a căzut după dizolvarea de către curte a partidului lor pentru fraudă electorală, permițând opoziției să formeze guvernul.

Sursa: Cotidianul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *