Externe

Prima navă încărcată cu cereale ucrainene a plecat din portul Odesa

Luni, 1 august, prima navă încărcată cu cereale ucrainene a plecat din portul Odesa, conform acordului semnat la Istanbul cu Rusia, a anunţat Ministerul turc al Apărării.

Nava cargo Razoni sub pavilion Sierra Leone, care este încărcată cu porumb, se va îndrepta spre Liban, a transmis ministerul turc, transmite Digi24.

Vasul ar urma să ajungă la intrarea în strâmtoarea Bosfor marţi la prânz, a precizat firma Yörük Isik, specializată în urmărirea mişcărilor navelor în Bosfor şi în regiune.

„Plecarea altor nave este planificată în limitele coridorului şi formalităţilor convenite”, adaugă Ministerul turc al Apărării.

Mai mulți oficiali din cadrul administraţiei prezidenţiale ucrainene au spus că la cheiurile porturilor din Marea Neagră sunt 17 nave încărcate cu 600.000 de tone de marfă. Dintre ele, 16 nave sunt încărcate cu cereale ucrainene cu o greutate de aproximativ 580.000 de tone.

Menționăm că la 22 iulie, Rusia şi Ucraina au semnat, la Istanbul, un acord cu privire la instaurarea unor culoare securizate cu scopul de a permite exportul de cereale blocate în Ucraina.

Acordul va fi valabil timp de 120 de zile, respectiv patru luni, timp în care pot fi transportate cele circa 25 de milioane de tone din silozurile ucrainene înaintea strângerii noii recolte.

Navele şi încărcătura ar urma să fie inspectate la Istanbul, sub autoritatea Centrului comun de coordonare (CCC), care a fost inaugurat oficial săptămâna trecută la Istanbul, conform acordului semnat pe 22 iulie de Ucraina şi Rusia, cu medierea Turciei şi a ONU.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *