Cultură

Prima proiecție în aer liber a cinematografului de la Buiucani a fost testată cu succes

Nicolae Kirnev este tânărul care vrea să restaureze Cinematograful de Vară din Parcul Butoiaș de la Buiucani, pentru care a și câștigat un grant de 7.000 de euro de la European Cultural Foundation. Cu toate acestea tânărul întâmpină încă probleme din partea autorităților în realizarea proiectului său.

Deși la acel moment, cinematograful de la Buiucani dispunea și de o arcadă de fier, pretura Buiucani a decis să o înlăture în luna decembrie a anului trecut, invocând motive de securitate pentru cei care se plimbă prin parc.

Cu toate acestea, tânărul continuă să lucreze pentru a-și vedea realizat proiectul și astfel, duminică, 29 mai, a reușit să adune mai mulți tineri pentru a organiza o proiecție de film sub cer liber. „A fost o proiecție de testare, prima în cadrul proiectului „Open Air Cinema”, susținută financiar de Fundația Culturală Europeană”, ne-a spus Nicolai, care susține că înainte de proiectare a anunțat Primăria printr-o cerere scrisă despre acest eveniment.

Tânărul a închiriat un generator, întrucât acolo nu există acces la electricitate, a împrumutat un proiector și o boxă de la asociația Oberliht și a dat start proiecției „Home” (2009) în regia lui Yann Arthus-Bertrand. Filmul este un documentar compus aproape în totalitate din filmări aeriene ale mai multor locuri de pe Pământ, realizate în peste 50 de țări.

Înainte de a da start cinematografului în aer liber la ora 20:00, Nicolai a fost ajutat de către tinerii care au venit la proiecție pentru a salubriza locul respectiv, a instala ecranul și a conecta utilajul necesar. „Vreau să le mulțumesc tinerilor care au venit să ne ajute. Din păcate nu putem începe proiectul nostru oficial, din cauză că nu avem schița de proiect semnată de Primărie (a fost depusă pe 4 februarie 2016). E păcat că un așa proiect al tinerilor finanțat din străinătate, care are un potențial mare, găsește o susținere foarte slabă din partea autorităților locale. Sperăm că lucrurile se vor schimba, și într-o zi o să putem în sfârșit să avem permisiunea de a amenaja un cinema în aer liber modern și folositor pentru toată comunitatea din oraș”, a susținut tânărul.

sursa: diez.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *