CSI / RusiaInternaționalUcraina

Prima reacție a Kremlinului, după ce președintele Chinei l-a sunat pe liderul de la Kiev

Administrația de la Moscova a salutat, joi, 27 aprilie, conversaţia preşedintelui Chinei, Xi Jinping, cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, semnalând că sunt utile iniţiativele pentru oprirea conflictului din Ucraina, potrivit cotidianului Le Monde.

„Noi suntem pregătiţi să salutăm orice acţiune care ar putea permite să ne apropiem de încheierea conflictului din Ucraina”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, referindu-se la convorbirea preşedinţilor din China şi Ucraina.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a evocat în conversaţia cu Xi Jinping posibilitatea cooperării în sensul construirii unui cadru pentru o ”pace justă şi sustenabilă”, dar a insistat că Administraţia de la Kiev nu va face deloc compromisuri teritoriale.

”Am discutat despre o serie de subiecte referitoare la relaţiile bilaterale. A fost acordată o atenţie specială potenţialelor modalităţi de cooperare pentru stabilirea unei păci juste şi sustenabile pentru Ucraina. Nu vrea nimeni pacea mai mult decât poporul ucrainean. Suntem pe teritoriul nostru şi luptăm pentru viitorul nostru, exercitându-ne dreptul inalienabil la autoapărare. Pacea trebuie să fie justă şi sustenabilă, pe baza principiilor dreptului internaţional şi respectării Cartei ONU. Nu poate fi nicio pace bazată pe compromisuri teritoriale. Integritatea teritorială a Ucrainei trebuie restabilită în cadrul frontierelor din 1991”, a afirmat liderul de la Kiev.

Preşedinţia SUA a salutat conversaţia preşedintelui Chinei, Xi Jinping, cu omologul să ucrainean, Volodimir Zelenski, dar a reafirmat condiţia că orice plan de pace trebuie să fie aprobat total de Kiev şi să implice respectarea suveranităţii Ucrainei.

Xi Jinping l-a sunat pe Zelenski

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, l-a sunat miercuri pe Volodimir Zelenski şi i-a transmis că Beijingul vrea să trimită emisari în Ucraina în cadrul eforturilor diplomatice de oprire a conflictului cu Rusia.

„Dialogul şi negocierile constituie singurele modalităţi viabile de soluţionare a crizei din Ucraina. Într-un eventual război nuclear, nu va fi niciun câştigător”, i-a transmis Xi Jinping lui Volodimir Zelenski, potrivit agenţiei oficiale Xinhua.

Xi Jinping a subliniat că Administraţia de la Beijing se va concentra pe promovarea negocierilor de pace şi va face eforturi pentru obţinerea unui armistiţiu cât mai curând posibil. China va trimite în Ucraina o delegaţie condusă de emisarul special chinez pentru Afaceri Eurasiatice. De asemenea, vor fi discuţii cu toate părţile implicate în conflict.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *