ActualitateExterne

prima reacție oficială de la Teheran

Prim-vicepreședintele Iranului, Mohammad Reza Aref, a declarat că țara sa „și-a umilit inamicii”, declarație făcută după atacul Israelului.

“Puterea Iranului îi face pe dușmanii patriei umiliți și neputincioși”, a scris el pe X.

Rafinăria de petrol din Teheran nu a fost ținta atacului armatei israeliene și își continuă activitatea ca de obicei, a fost anunțat, de asemenea, reprezentantul întreprinderii Shaker Hafai.

“Rafinăria de petrol din Teheran funcționează în prezent ca de obicei. Nu au fost efectuate atacuri asupra instalațiilor acestei rafinării de petrol”, a declarat Hafaei, citat de serviciul de presă al Ministerului iranian al Petrolului. El a anunțat, de asemenea, disponibilitatea sistemelor de apărare aeriană ale întreprinderii pentru a respinge posibile atacuri asupra rafinăriilor. Rafinăria de petrol din Teheran, una dintre cele mai mari rafinării din țară, oferă aproximativ 15% din capacitatea de rafinare a Iranului. Fabrica produce benzină, motorină, păcură și alte produse petroliere. Instalația este situată în partea de sud a provinciei Teheran.

Ce scrie presa iraniană

Iranul este gata să răspundă atacurilor israeliene, a raportat agenția de știri iraniană Tasnim, citând surse informate. Agenția a declarat că surse din cadrul Gărzilor Revoluționare Islamice au spus că nu există “nicio îndoială” că Israelul “va primi un răspuns proporțional la orice acțiune”.

De la ce a început?

Pe 1 octombrie, Iranul a lansat un atac masiv cu rachete asupra Israelului ca răspuns la asasinarea unor figuri cheie din conducerea Hamas, Hezbollah și Gardienii Revoluției Islamice. Statul Major israelian a promis să răspundă atacului. Liderul suprem al republicii, ayatollahul Ali Khamenei, a avertizat că atacurile de represalii ale țării sale împotriva Israelului în acest caz vor fi și mai ambițioase.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *