Chișinău

Primăria capitalei e neputincioasă în fața construcțiilor neautorizate

Decizia instanței poate să întârzie începerea lucrărilor de reabilitare și lărgire a străzii Alecu Russo. 

Săptămâna trecută, Curtea de Apel din Chișinău a anulat o decizie a Judecătoriei sec. Râșcani privind demontarea unei construcții metalice de pe strada Alecu Russo. Asta în condițiile în care Primăria încearcă de mai mult timp să o demoleze. Viceprimarul Nistor Grozavu a declarat că nu se supune deciziei judecătorești și nu va emite nicio autorizație de construcție. Pe de altă parte, șefa Direcției asistență juridică, Diana Gurschi, s-a arătat nedumerită de faptul că Primăria nu a demolat construcția ilegală imediat după ce Judecătoria Râșcani a emis o decizie în acest sens, ci a așteptat ca agentul economic („Estodor Com” S.A.) să facă o contestație la Curtea de Apel.

Inițial, Primăria a permis ca pe strada Alecu Russo 20 să fie construită o terasă de vară, însă proprietarii au construit o carcasă metalică etajată, stârnind nemulțumirea locatarilor din blocurile vecine. În același timp, construcția se află în perimetrul străzii Alecu Russo ce urmează a fi lărgită anul viitor.

Potrivit Direcției arhitectură, amenda pentru ridicarea unei construcţii ilegale constituie 2 mii de lei pentru persoanele fizice şi 8 mii de lei pentru persoane juridice. Autoritățile municipale susțin că nu au pârghii care le-ar permite demolarea construcțiilor ilegale în 24 de ore. În prezent, de aplicarea amenzilor este responsabilă Inspecția de Stat în Construcții, iar decizia privind demolarea unei construcții neautorizate îi aparține doar instanței de judecată.

Timpul.md (I.M.)

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *