Istorie

Primăria vrea să ştie cine a distrus monumentul de pe Vlaicu Pârcălab 71

Şeful Aparatului Primarului General, Lilian Carp, a invocat o lacună legislativă care ar fi putut duce la demolarea monumentului de arhitectură de pe str. Vlaicu Pârcălab 71. "Atribuţiile de intervenţie şi reconstrucţie a unui monument sunt date Comisiei Naţionale de Experţi (CNE) din cadrul Ministerului Culturii. Membrii Comisiei decid dacă este necesară o intervenţie la edificiile istorice. În asemenea situaţie, cei care fac parte din Comsie pot lua decizii dubioase şi favoriza demolările" a subliniat Lilian Carp. El a anunţat că Primăria va veni cu o iniţiativă legislativă prin care va propune ca singurul organ ce ar reglementa intervenţiile la monumente istorice să fie Comisia parlamentară de profil. Întrebat dacă va sesiza Procuratura privind depistarea funcţionarilor care au aprobat demolarea monumentului, Lilian Carp a spus că Primăria o va face după ce va afla răspunsul de la Ministerul Culturii.

Amintim că SRL Leopress , compania care iradiat edificiul de pe strada Vlaicu Pârcălab 71, a prezent un document emis de CNE pe 27 septembrie 2007 prin care era permisă demolarea. Documentul a fost semnat de fostul ministru al Culturii, Artur Cozma, şi vicepreşedintele Nicolae Răilean. Pe de altă parte, membrii CNE (Nicolae Răilean, Nistor Grozavu, Vasile Eremciuc, Boris Gangal, Mihai Ursu, Semion Şoihet şi Emanuil Brehuneţ), toţi ca unul, afirmă că nu au discutat demolarea monumentului, iar procesul verbal al şedinţei ar putea fi un fals. 

Directorul Agenţiei de inspectare şi restaurare a monumentelor, Ion Ştefăniţă, susţine că Procuratura trebuie să ancheteze pe fiecare membru al CNE, inclusiv pe fostul ministru Artur Cozma şi vicepreşedintele CNE, Nicolae Răilean. Ultimii doi ar putea fi principalii responsabili de autorizarea distrugerii primei poşte din capitală de pe Vlaicu Pârcalab 71. Deocamdată, singura instituţie care a sesizat Procuratura în acest caz a fost Agenţia de inspectare şi restaurare a monumentelor. 

Timpul.md (I.M.)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *