ActualitateROMÂNIA

Primarii să aibă maximum 2 mandate și să fie eliminat postul de viceprimar! Propunerea care ar putea schimba radical scena politică

Ringo Dămureanu, parlamentar AUR, a propus o serie de schimbări radicale pe scena politică. Dămureanu a declarat că trebuie analizat dacă primarilor ar trebui să li se permită un număr maxim de două mandate, scrie Bugetul.ro.

De asemenea, deputatul AUR a vorbit și despre eliminarea funcției de viceprimar.

„Chiar dacă unii pregătesc revizuirea Legii noastre fundamentale, trebuie să spunem că elemente precum caracterul național, independent, unitar și indivizibil al statului român, limba română ca limbă oficială sau suprimarea drepturilor și libertăților fundamentale nu pot face obiectul revizuirii. În ceea ce privește administrația publică, va trebui să analizăm împreună dacă numărul mandatelor primarilor trebuie limitat la două, dacă se mai justifică existența funcției de viceprimar sau dacă indemnizația primarilor care angajează administratori publici ar trebui redusă la jumătate, precum și în ce măsură fenomene precum fotografierea buletinelor de vot sau cel al flotanților electorali ar trebui combătute prin lege”, a declarat Ringo Dămureanu, președintele Comisiei pentru constituționalitate din Camera Deputaților și deputat AUR de Dolj. 

„Astăzi, alocarea fondurilor publice pentru investiții se face discreționar, nu pe criterii clare, transparente. Dacă ești sluga unui partid politic vei primi bani, dacă faci parte din alt partid decât cel aflat la guvernare, atunci comunitatea ta nu va avea parte de investiții. Trebuie oprită această abordare. Avem prea multă birocrație: peste 6.000 de instituții publice care genereaza condiții și restricții”, a afirmat Marius Lulea, prim-vicepreședinte AUR, în cadrul sesiunii plenare.

Comisia pentru constituționalitate din Camera Deputaților, cu sprijinul grupului parlamentar AUR, a organizat la Palatul Parlamentului, în perioada 17-18 iunie, prima ediție a forumului dedicat administrației publice locale, intitulat „Forumul Consilierilor Locali”. Evenimentul a reunit peste 200 de consilieri locali de la toate partidele din România. Printre oficialii prezenţi la forum s-au numărat secretarul de stat în Ministerul Investiţiilor și Proiectelor Europene, Roxana Mînzatu, și Robert Grzechnik, consilier local al Primăriei Wrocław din Polonia. 

Dezbaterile au fost structurate în 4 paneluri:

  • Finanțarea publică locală – constituirea bugetelor locale
  • Derularea proiectelor de investiții locale – finanțare, contractare,  implementare
  • Dezvoltare urbanistică locală
  • Planul Național de Redresare și Reziliență al României – Oportunități de  finanțare pentru autoritățile locale

Totodată, în cadrul forumului a fost organizat workshop-ul „Propuneri de modificare a Codului administrativ”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.