ActualitateROMÂNIA

Primarul, ales în funcție de vârstă, nu după numărul voturilor

Situație stranie în urma alegerilor locale organizate într-o comună. După ce primul scrutin nu a rezolvat problema următorului primar al localității, s-a organizat un al doilea tur de scrutin. Și de data aceasta însă a fost balotaj, fiecare dintre cei doi candidați primind același număr de voturi. Astfel că s-a ajuns la o nouă departajare, iar candidatul mai în vârstă a fost ‘uns’ primar, în defavoarea celui mai tânăr.

Rezultatul fotocopiat al primului tur pentru comuna Zerba din provincia italiană Piacenza: egalitate numerică 28 de voturi pentru fiecare dintre candidați și un buletin alb. Aceasta înseamnă că noul primar al celei mai mici comune din provincia Piacenza va fi Giovanni Razzari, fiind mai în vârstă decât  Claudia Borrè. Acesta este modul în care legea prevede o egalitate după două tururi de scrutin. Alte două săptămâni de campanie electorală nu au servit, prin urmare, la schimbarea vreunui vot sau la aducerea mai multor locuitori la urne, deoarece prezența la vot a fost, de asemenea, aceeași, 57 la secția de votare din 118 alegători înregistrați.

Zerba revine la urne după egalitate în primul tur. În turul din 8 și 9 iunie din cea mai mică comună din regiune, cei doi candidați, Giovanni Razzari și Claudia Borrè, au obținut câte 28 de voturi fiecare, amânând alegerea unui nou primar pentru turul al doilea. Urnele de vot au fost deschise iar duminică, 23 iunie, între orele 7.00 și 23.00, ș, luni, 24 iunie, până la ora 15.00.  Zerba are 72 de locuitori și 118 alegători, inclusiv cei care locuiesc în străinătate. Fiecare dintre cei doi candidați a obținut același număr de voturi, la ambele scrutine.

Cel mai tânăr, deși are același număr de voturi, merge în opoziție. Diferența de vârstă este de 22 de ani între cei dpi candidați.

Candidatul ales: “Nu mi-aș fi imaginat niciodată acest lucru“

Noul primar al orașului Zerba este, prin urmare, Giovanni Razzari, în vârstă de 74 de ani: “Și eu aș fi preferat un alt rezultat”, a recunoscut noul prim-cetățean, “dar, în schimb, a ieșit din nou așa. Faptul că numărul alegătorilor ar fi putut rămâne exact la fel fusese deja ipotetizat de Borrè după primul tur, dar cu siguranță nu și rezultatul: “Nu mi-aș fi imaginat niciodată”, a adăugat Razzari, “după două săptămâni totul a rămas exact la fel“, a pus el, citat de Corriere.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *