Actualitate

Primarul de Comrat sparge tăcerea și spune când în Găgăuzia ar putea apărea un partid UNIONIST

Aflat într-o vizită la Bistrița-Năsăud, unde a participat la un eveniment dedicat EuROpa 100, Serghei Anastasov a povestit la Ora Basarabiei despre faptul că găgăuzii și moldovenii trebuie să trăiască bine cu toți cei care am fost împreună înainte.

„Și cu Rusia, și cu România, și cu Ucraina. Și nu doar cu țările, dar și cu cetățenii care trăiesc în țările celea.”, a explicat primarul de Comrat decizia de a semna un acord de înfrățire și colaborare cu Slănic Moldova, cu care și-ar dori să poată avea proiecte pe partea de mediu și ecologie.

Întrebat cum au reacționat locuitorii Comratului atunci când au aflat despre înfrățirea cu un oraș din România, Anastasov spune că aceștia au reacționat pozitiv. ”Despre înfrățiri găgăuzii n-au împtrivă nimic, ei sunt împotriva unirii cu România. Cei care trăiesc la noi, aproape 90 la sută sunt împotriva unirii”, a adăugat primarul Comratului.

Totodată, Anastasov spune că nu este de acord cu declarațiile în care se spune că găgăuzii ar fi gata să iasă cu arma în mână să lupte dacă s-ar ajunge la o unire cu România. Acesta spune că asemenea declarații sunt de fapt politice, iar el crede că dacă ar urma o reunificare cu România, atunci ar trebui să fie un referendum, așa cum se întâmplă în țările europene. ”Nu sunt de acord. Nu cred că se poate întâmpla așa ceva. Când vine timpul de alegeri la noi, o parte sunt unioniști, alții sunt anti-unioniști. Vor să aibă mai multe mandate”, a comentat primarul orașului Comrat declarațiile deputatului democrat Corneliu Dudnic despre faptul că acesta va ieși cu arma să apere Găgăuzia dacă ar avea loc unirea cu România.

De asemenea, Serghei Anastasov crede că neînțelegerile găgăuzilor legate de subiectul României Mari este legat de faptul că foarte mulți din ei nu sunt vorbitori ai limbii române, vorbesc mai mult rusa și găgăuza, iar autoritățile n-au făcut nimic pentru a rezolva această problemă din 1990. 

„Noi suntem vorbitori de limbă rusă și găgăuză mai mult. Din 1990 nu s-a făcut nimc din partea Republicii Moldova ca să învățăm și noi limba de stat care există la noi. Numai în ultimii 2-3 ani s-au început în grădiniță și în alte locuri, unde copii cunosc limba de stat, limba română pe care o avem noi.”, spune primarul de Comrat. Acesta mai spune că acum nu se ajung locuri în liceele cu predare în limba română la Comrat, doar într-un singur liceu ar fi nevoie de 200 de locuri și mai stau în rând 300 de elevi care vor să învețe limba de stat.

Anastasov a mai vorbit și despre faptul că găgăuzilor le este foarte greu să se integreze în comunitate din cauza că nu cunosc limba română. Aceștia nu pot participa nici la viața politică, nici nu pot participa în Guvern și nici nu pot învăța istoria, fiind nevoiți să stea doar în Găgăuzia, toate pentru că nu cunosc limba majorității cetîțenilor din Republica Moldova.

„Cunoaștem că toți am înțeles că trăim în Republica Modova și cum fără limba de stat? Nu există așa ceva nici în Rusia, nici în România. Cine trăiesc minorități toți trebuie să vorbească limba de stat, să ne înțelegem unul pe altul”, conchide cu încredere primarul Comratului.

Anastasov a vorbit și despre când ar putea apărea un partid unionist în Găgăuzia. În viziunea sa acest lucru s-au putea întâmpla nu mai degrabă decât peste 10 ani, deoarece în prezent localnicii nu sunt pregătiți pentru așa ceva. 

Sursa: 10TV.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *