Actualitate

Primarul interimar al Chișinăului solicită inventarierea urgentă a patrimoniului municipal

Potrivit primarului interimar Ruslan Codreanu, lipsa unei evidențe stricte a patrimoniului municipal este din cauza faptului că Primăria nu deține un inventar centralizat al proprietăților municipale. „Lipsa datelor privind regimul de proprietate este o problemă gravă, acest lucru formează condiţii pentru înstrăinarea ilegală a bunurilor imobile și a terenurilor din proprietate municipală", a subliniat Ruslan Codreanu. „Circa 50 la sută din cauzele penale documentate în privinţa anumitor funcţionari din cadrul administrației publice municipale țin de dobândirea sau înstrăinarea ilegală a terenurilor sau a unor imobile. Dezinteresul manifestat de direcțiile de resort privind clarificarea şi delimitarea regimului de proprietate este de neînțeles, în situaţia în care anual sunt alocate surse financiare pentru acest proces", a declarat primarul general interimar al Chişinăului.

După cum a afirmat Ruslan Codreanu, Curtea de Conturi a stabilit că pe parcursul anilor 2015 – 2016, din cauza gestionării ineficiente a patrimoniului, bugetul municipal Chişinău a fost prejudiciat cu peste 688,5 milioane lei. „Inventarierea va clarifica situația cu terenurile și proprietățile municipale și va tăia din pofta unor șmecheri de a înstrăina proprietatea municipală. E timpul să acționăm în interesul cetățenilor", a punctat Ruslan Codreanu.

În aceeaşi ordine de idei, primarul interimar a spus că deși pe site-ul Primăriei a început să se publice lista spațiilor libere nelocative, aflate în gestiunea entităților economice ale Consiliului Municipal Chişinău care pot fi privatizate sau care nu pot fi înstrăinate, aceste liste nu au fost actualizate în ultima perioadă și nu reprezintă un registru public complet, care să cuprindă toată informația privind suprafețele libere de locațiune și cele care sunt deja date în chirie, cu indicarea termenului de valabilitate a contractelor.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *