Moldova

Primarul Taracliei vrea să integreze raionul componența Autonomiei Găgăuze

Pentru a-și păstra cultura, limba și tradițiile, bulgarii raionului Taraclia ar putea decide să intre în componența Autonomiei Găgăuze. Este un scenariu pe care nu-l exclude, primarul orașului Taraclia, Serghei Filipov. După părerea lui, Guvernul a respins proiectul privind statutul cultural al raionului, din cauza faptului că „ar dori să armonizeze legislația cu legile din România, ce se poziționează ca un stat unitar, unde nu există autonomii și raioane național-culturale”. 

După respingerea proiectului de către Guvern, autoritățile locale din Taraclia caută alte căi pentru a păstra cultura, limba și tradiția bulgarilor. Filipov nu exclude posibilitatea de a integra raioul Taraclia în componența Autonomiei Găgăuze. În acest scop, ar putea avea loc un referendum. 

 „De găgăuzi ne leagă același destin, aceleași probleme,  planuri de viitor și orientarea în politică externă. Trebuie să abordăm atent chestiunea viitorului comun. E vorba de același proiect privind statutul național-cultural al raionului, dar deja în componența Autonomiei. Vom avea astfel mai multe posibilități ca să ne apărăm drepturile. Copiii din satele găgăuze vor învăța limba găgăuză, iar în cele bulgare-limba bulgară. Dar ne va uni a doua limbă oficială din Găgăuzia-limba rusă”, a declarat Filipov. 

El a subliniat că bulgarii și găgăuzii vor să trăiască într-o Republică Moldova independentă și suverană, dar dacă statul își va pierde acest statut, atunci găgăuzii și bulgarii își asumă dreptul de a se separa. 

Precizăm că în aprilie 2015, Parlamentul a votat în prima lectură proiectul de lege privind oferirea raionului Taraclia a unui statut național-cultural. Pe 17 februarie, Cabinetul de miniștri a respins proiectul pe motiv că acesta „încalcă prevederile Constiuției”.  Cu această decizie n-a fost de acord başcanul Autonomiei Găgăuze Irina Vlah.
 
Timpul.md

 
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *