Opinii și Editoriale

„Primăvara Europeană a Poeților”

Și când spun acest lucru, nu o fac ca să îmi laud colegii, ci vreau doar să atrag atenția că în alte țări bugetul oferit de stat pentru astfel de festivaluri trece de zecile de mii de euro și se poate ridica la sute de mii. Bani, care în ciuda unor păreri, nu se iau de la gura oamenilor. Sunt fonduri alocate culturii, care vor merge doar în domeniul cultural.

În Republica Moldova finanțarea oferită unui astfel de festival nu se apropie nici măcar de valoarea Premiului Național, cu toate acestea festivalul a ajuns la cea de a IX-a ediție, iar finanțarea, chiar dacă e mică, e esențială pentru organizarea celui mai mare eveniment literar de la noi din țară.
Spun cel mai mare pentru că e singurul festival care are invitați din multe țări. La unele ediții au fost și douăsprezece țări invitate. Și mulțumim pe această cale tuturor organizațiilor din alte țări care ne susțin. Cu excepția anului trecut, invitații din România sunt aduși de Institutul Cultural Român la Chișinău, care are un aport considerabil, fiindcă a invitat, de-a lungul anilor, nume esențiale din poezia de peste Prut. Invitații din Belgia sunt sprijiniți de Flanders Literature, scriitorii din Azerbaidjan vin cu sprijinul Congresului Azerilor din Republica Moldova și al Ambasadei Azerbaidjanului la Chișinău.

În acest an vor fi prezenți la Chișinău următorii poeți: Farid Huseyn (Azerbaidjan), Andy Fierens (Belgia), Linda Maria Baros, Yekta (Franța), Christian W. Schenk (Germania), Luba Feldsher (Israel), Magda Cârneci, Eugen Suciu, Daniel Corbu, Valeriu Stancu, Stere Bucovală, George Terziu, Mircea Dan Duță (România), Evgheni Stepanov (Rusia).

Poeții vor avea întâlnire cu publicul în serile zilelor 7, 8 și 9 mai, iar cu elevii și studenții se vor întâlni în școli în dimineața zilei de 8 mai. Programul detaliat va fi publicat pe site-ul Uniunii Scriitorilor (https://uniuneascriitorilor.md/) și avem convingerea că publicul nu va rata aceste întâlniri cu poezia internațională. Și, desigur, pe lângă poeții invitați de peste hotare, vor fi cuprinși în recitaluri poeți din țara noastră.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *