Editorial

Primăvara poeților

Desigur, TNCP rămâne evenimentul literar la care mă voi duce cu bucurie. Anul acesta vor fi poeți din 23 de țări, printre care și coreeanul Ko Un, pe care abia aștept să îl ascult. Aștept cu nerăbdare să văd cum din 18 mai până în 22, Bucureștiul va fi inundat de lecturi publice de poezie.
Însă pentru cei din Moldova, care nu reușesc să meargă la București, există opțiunea perfectă. În perioada 17-20 va mai avea loc festivalul „Primăvara Poeților" al Uniunii Scriitorilor din Moldova, eveniment care va aduce la Chișinău scriitori și traducători din 14 țări. Ba chiar și din Madagascar.

Vor avea loc multe evenimente, lecturi publice și întâlniri cu autorii de la noi și cu invitații din străinătate, pentru toți iubitorii de literatură și pentru toate gusturile. Singurul lucru pe care îl regret e că în acest an cele două festivaluri de poezie, din București și din Chișinău, au loc în același timp, astfel încât sunt nevoită să optez doar pentru unul dintre ele. Sper ca la anul să nu se suprapună, să pot merge la ambele și să vă povestesc după aceea cum a fost.

Deocamdată recomandarea mea e să nu ratați festivalurile de poezie, iar dacă nu reușiți să mergeți, încercați să nu pierdeți din vedere cărțile de poezie. Lecturile noastre nu pot fi de un singur fel. Nu putem citi doar teatru, doar proză, doar poezie și să ne considerăm cunoscători. Fiecare gen literar are propria lui frumusețe. Și, din păcate, văd că în Moldova poezia a pierdut foarte mult teren. Pe nedrept. Lecturile de poezie ale tinerilor noștri studenți s-au oprit la Grigore Vieru. E foarte bine că Vieru e cunoscut, dar literatura de la noi nu se încheie cu el.

Evenimentele publice, cum sunt festivalurile de poezie, vă ajută să descoperiți mai ușor poeți pe gustul vostru. Un festival e drumul scurt spre cărțile preferate. Iar în Moldova e multă poezie bună, descoperiți-o.

Notați-vă de pe acum în agende, amânați alte planuri, profesorilor le recomand să meargă împreună cu studenții și elevii, pentru că ar fi păcat să treacă neobservate trei zile pline de poezie. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *