Carte

Primăvara poeților rămâne

Festivalul a început luni, cu o depunere de flori la busturile scriitorilor de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române. A urmat simpozionul „Nichita Stănescu – Poetul necuvintelor la 80 de ani”. Personalitatea regretatului poet a fost evocată de scriitorii basarabeni, dar și de invitații din Franța și România. De la Paris au venit Linda Maria Baros, Aurel Maria Baros și Pierre Leugeltel, iar de dincolo de Prut – George Vulturescu,Valeriu Stancu, Aurel Ștefănachi, Gellu Dorian, Cassian Maria Spiridon, Nicolae Grigore Mărășanu, Corneliu Antoniu, Stere Bucovală și Elena Jagăr. 
După un recital poetic, aici a fost lansat volumul de versuri „Casa din lame de ras” de Linda Maria Baros. Apoi a fost prezentată colecția „Opera Omnia” a Editurii „TipoMoldova” din Iași. În cadrul ei au apărut următoarele volume: „Profesionist al Himerei” de Arcadie Suceveanu, „Cărări înapoi” de Grigore Chiper, „De ce mă doare inima” de Iulian Filip, „Loc sub soare” de Vlad Zbârciog, „A(l)ta” de Radmila Popovici-Paraschiv, „Scherzo pentru regele Franței” de Alexe Rău ș.a. În aceeași zi, Lindei Maria Baros i-a fost decernat Premiul „Nichita Stănescu” al festivalului.
A doua zi și-a desfășurat lucrările colocviul internațional „Dialoguri europene: poeți și traducători”. Apoi au fost lansate volumele „Peines perdues” („Zadarnic rozariu”) de Pierre Legueltel, „Avangarda rusă”, în traducerea poetului Leo Butnaru, „Nouvelles de Moldavie”, proză scurtă din R. Moldova în versiune franceză (traducere de Maria Augustina Hâncu) etc.

Mircea V. Ciobanu cu invitații său au prezentat un recital și dezbateri despre starea poeziei cu genericul „Ruperea rândurilor poetice”. Acordurile finale ale festivalului au răsunat în cadrul Laboratorului Teatral „Foosbook”.

În posesia premiilor festivalului au intrat Valeriu Stancu, Aurel Ștefănachi, George Vulturescu, Aurel Maria Baros, Emilian Galaicu-Păun, Maria Augustina Hâncu ș.a.

Așadar, rândurile poeților s-au rupt. Primăvara poetică, însă, rămâne și aici, la Chișinău, dar și la Soroca, unde ieri au avut loc întâlniri ale scriitorilor cu cititorii, după care, la Teatrul „Veniamin Apostol” a fost vizionat spectacolul „În cătușele Siberiei” de Spiridon Vangheli. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *