Social

Primele cisterne cu păcură pentru suplinirea rezervei de stat, au ajuns în Republica Moldova

Primele cisterne de păcură au fost livrate, din România, pentru suplinirea rezervei de stat, au ajuns în Republica Moldova, anunță luni, 26 septembrie, Guvernul Republicii Moldova.

Potrivit reprezentanților Legislativului, în perioada următoare, la Chișinău urmează să ajungă și alte garnituri feroviare cu păcură, transmite Vocea Basarabiei.

În luna iulie, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, anunța că a demarat procesul de achiziție a păcurii în rezerva de stat pentru Termoelectrica. Păcura fiind o alternativă la gaze pentru SA „Termoelectrica”, pentru a produce energie electrică și a asigura cu energie termică municipiul Chișinău.

Anterior, Spînu, a declarat că Republica Moldova are o capacitate de stocare a păcurii de 45-47 de mii de tone, însă autoritățile iau în calcul și posibilitatea de a stoca păcură în România.

Totalul necesar este estimat la 216 mii de tone de păcură, care pot înlocui aproximativ 312 milioane de metri cubi de gaz, ceea ce reprezintă consumul estimat pentru perioada octombrie 2022 – aprilie 2023.

Menționăm că trecerea SA „Termoelectrica” (CET Sursa 1) la combustibil alternativ (păcură), face parte din setul de măsuri ale Legislativului pentru reducerea și atenuarea impactului unei potențiale crize energetice în caz de limitare a furnizării gazelor naturale.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *