Social

Primele încălcări comise la Recensământul 2014. La Drochia recenzorii sunt vorbitori de limba rusă

„Tinerii Moldovei” au fost sesizați de cetățenii Republicii Moldova de încălcările care s-au comis deja în primele trei zile ale Recensământului. În raionul Drochia, majoritatea angajaților sunt vorbitori de limbă rusă, o parte bună din ei necunoscând limba română. Tinerii au fost ignorați la recrutare, majoritatea recenzorilor având vârsta de peste 40 de ani. În ceea ce ține de etnie și limba vorbită, recenzorii au fost instruiți să indice limba moldovenească și nu română și, respectiv, etnia moldovean, nu român, invocând faptul că moldovean înseamnă român.

Tinerii au mai menționat că în Soroca oamenii care au vrut să se înscrie în calitate de recenzori și controlori au fost refuzați de către șefa Direcției Teritoriale de Statistică primind răspunsul de genul „Noi avem deja oamenii noștri”. Cu alte cuvinte, recenzorii nu au fost selectați pe bază de concurs.  

În satul Biești, raionul Orhei, au fost confirmate dosarele a 12 recenzori, dintre care 6 în ultima zi, după care li s-a comunicat că nu vor mai fi angajați. În locul lor ar fi fost  angajate în calitate de recenzori rudele primarului. În satul Prepelița un recenzor a venit la o femeie în vârstă care a vrut să declare că vorbește limba română și este româncă, iar recenzorul i-a spus să se declare moldoveancă. Bătrâna a refuzat să semneze formularul. 

În satul Bolboci, Soroca, recenzorii au fost instruiți să completeze cu creionul, sub pretextul de a nu greși ceva din cauza emoțiilor, dar după asta să corecteze datele cu pixul. 

„BNS a eșuat complet în desfășurarea unor cursuri de instruire a persoanelor selectate pentru a fi recenzori. Mulți din ei nu au primit echipament necesar (vesta, geanta, pixul cu logo-ul Recensământului)”, a menționat Anatol Ursu, reprezentantul „Tinerilor Moldovei”.  

Cetățenii sunt rugați să fie foarte atenți cum se completează formularul, să aibă grijă ca datele să fie scrise cu pixul, nu cu creionul, să răspundă decent la întrebările recenzorului, să verifice formularul înainte de a-l semna. Toți cei care au observat o încălcare pot să o semnaleze la adresa de e-mail incalcari.recensamnt@tinerii.md sau la numărul de telefon 067693338.

Timpul.md (I.M.)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *