Ultima oră

Primii cinci-șase piloți români care vor deveni și instructori pe F-16 vor pleca la pregătire în toamnă

Potrivit ministrului Dușa, pentru ca avioanele supersonice să poată fi folosite este nevoie de piloți care să poată zbura cu ele, dar și de alte elemente de infrastructură.

‘Avioanele pot fi aduse în țară oricând. Problema este aceea de a crea capabilitatea de aviație de vânătoare. Capabilitate înseamnă mult mai mult, achiziția avioanelor, modernizarea lor, pregătirea personalului. Este vorba de piloți, de ingineri, de controlori de trafic, de realizarea infrastructurii compatibile cu avioanele F-16. Achiziția avioanelor se poate realiza și într-un termen mai scurt, dar este vorba de realizarea capabilităților și în primul rând de pregătirea personalului’, a declarat ministrul.

Mircea Dușa a precizat că în luna septembrie a acestui an primii piloți români vor pleca la instruire și, de asemenea, va fi pregătit și personalul tehnic. Cei cinci-șase piloți care vor pleca în toamnă la pregătire vor fi și cei care vor deveni instructori pentru viitorii piloți români pe F-16.

Referitor la respectarea angajamentelor luate de România față de NATO, ministrul Apărării Naționale a precizat că în cursul acestui an se vor face eforturi pentru recuperarea timpilor pierduți în trecut.

‘Dezvoltăm mai multe programe legate de modernizarea Armatei Române. La rectificarea bugetară vom beneficia la Ministerul Apărării, mai mult ca sigur, de o rectificare pozitivă, astfel încât programele pe care le-am propus și pe care le avem cu termen de realizare în acest an să fie finalizate și ceea ce nu s-a realizat în ani de zile vizavi de modernizarea armatei vom derula, astfel încât capabilitățile pe care le avem convenite cu NATO, le-am convenit de acum zece ani, să fie operaționale’, a spus Dușa.

Ministrul Apărării Naționale a participat joi alături de premierul Victor Ponta la încheierea exercițiului militar comun româno-american Dacian Viper, la Baza Aeriană 71 de la Câmpia Turzii, unde piloți americani și români s-au antrenat timp de o săptămână pe avioane F-16, respectiv MiG 21 LanceR.

Sursa: Agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *