Primul la apel: Romgaz va exporta gaze în Republica Moldova
Prima companie care şi-a exprimat intenţia de a exporta gaze în Republica Moldova prin interconectorul Iaşi-Ungheni este Romgaz. Întrebat de ECONOMICA.NET despre această intenţie, directorul Romgaz Virgil Metea a confirmat interesul companiei de stat pentru exportul de gaze. „Vom participa la licitaţia de rezervare de capacitate pe Iaşi-Ungheni şi vrem să exportăm gaze. Nu ştim încă la ce preţ o vom face, depinde şi de contrapartea din Republica Moldova. Ideal ar fi să fie un preţ de piaţă”, spune Metea.
Acesta mai precizează că, în condiţiile în care capacitatea maximă actuală a conductei este de 45 de milioane de metri cubi pe an, Romgaz nu are nicio problemă să asigure acest necesar, chiar dacă va fi singurul furnizor care va acoperi întreaga capacitate.
Potrivit ANRE, preţul la care s-ar face exporturile de gaze ar fi cel de piaţă, circa 80 de lei/MWh, aproximativ 300 de dolari pe mia de metri cubi.
Producţia anuală de gaze a Romgaz se ridică la circa 6 miliarde de metri cubi.
Potrivit Transgaz, rezervarea de capacitate este pro-rata, funcţie de cine, ce cantitate solicită. „Procedura tocmai a fost aprobată, nu a demarat încă. Vom face publică toată procedura de acordare de capacitate, în curând”, a spus Petru Văduva, director general Transgaz.
Doar furnizorii de gaze din România pot exporta gaze către Moldova. Producătorii de gaze se califică însă pentru acest statul, pentru că au şi licenţă de furnizare.
În 27 august, autorităţile vor inaugura gazoductul Iaşi-Ungheni, prin care furnizorii din România vor putea începe să exporte gaze în Republica Moldova. Va fi pentru prima dată în istorie când România va exporta fizic gaze. România mai este legată de vecini prin alte două interconectoare: Giurgiu-Ruse, încă nefinalizat, către Bulgaria, şi Arad-Szeged, către Ungaria. Niciunul nu este, însă, funcţional pentru exporturi. Exporturi de gaze se fac doar prin Arad-Szeged, însă sunt în sistem backhaul, adică nu fizic, ci doar pe hărtie , deşi se încasează bani în contul lor.
România are o producţie anuală de 11-12 miliarde de metri cubi de gaze. La aceasta se adaugă o cantitate mică de gaze din import. Doar 5% din consum este asigurat din Rusia.
Către Moldova, se vor exporta maxim 45 de milioane de metri cubi de gaz anual, adică circa 10% din consumul moldovenilor.
Economica.net
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!