Social

Primul NKVD-ist din Basarabia „eliberată”: Serghei Goglidze (1901-1953)

Unul din cei mai credincioși ortaci ai lui Beria s-a născut în familia unui bucătar din satul Corta, Georgia. În 1918 s-a înscris în Armata Roșie și în scurt timp a ajuns să activeze în Comisia excepțională de luptă împotriva contrarevoluției și sabotajului. În anii 1922-1923, a fost responsabil de întărirea hotarelor Ucrainei, ca, ulterior, să activeze în forțele de grăniceri din Caucaz, unde l-a cunoscut pe Lavrentii Beria, viitorul șef al NKVD-ului. Cel din urmă l-a protejat pe Goglidze, atunci când acesta a organizat represiuni în masă în Georgia. În 1938 Goglidze a fost numit șef al Direcției NKVD din regiunea Leningrad, unde la fel, s-a remarcat prin cruzime. El este cel care a coordonat eliminarea adepților lui Nicolai Ejov, alt criminal bolșevic, fostul șef al NKVD-ului, care a condus teroarea stalinistă din 1937-1938.

După anexarea forțată a Basarabiei de către URSS, pe 28 aprilie 1941, Goglidze a fost numit împuternicit al CC al PCUS pentru Moldova. El a cerut lui Stalin să fie aprobată deportarea „elementelor antisovietice” din Bucovina și Basarabia. Era vorba de membrii partidelor românești, polițiști, jandarmi, ofițerii armatelor țariste și românești, mari comercianți și primari. Acțiunile se refereau și la familiile celor vizați. Deportările în masă au început în noaptea de 12-13 iunie 1941. Peste 30 de mii de oameni au fost duși, contrar voinței lor, în Kazahstan, Komi și Siberia. Dintre aceștia, 8-8,5 mii de așa-ziși „contrarevoluționari” moldoveni activi au ajuns în GULAG (lagărele Kozelșiansk și Putivliski). Odată operațiunea încheiată, Goglidze a fost transferat la Direcția NKVD din Habarovsk.

Începutul anilor `50 ai secolului trecut îl găsește pe Goglidze în funcții-cheie la Ministerul Securității Naționale al URSS. Se ocupa în special de lupta împotriva spionajului militar. Epoca stalinistă se apropia însă de sfârșit. Când a fost arestat Lavrentii Beria, Goglidze se afla într-o deplasare în Republica Democratică Germană. Autorul deportărilor din Basarabia a fost arestat pe 3 iulie 1953 și adus la Moscova. Instanța l-a condamnat la pedeapsă cu moartea pentru acte teroriste, trădarea patriei și activitatea antisovietică. Serghei Goglidze a fost executat prin împușcare.

Goglidze s-a ocupat nu numai de represiuni și torturi, dar și de jefuirea victimelor sale. În 1984, soția și fiica lui au fost omorâte de niște hoți. Casa lor era plină de obiecte de preț și anticariat pe care Goglidze le-a furat în anii `30 – `40.

Timpul.md (I.M.)

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *