Editorial

Priorități

În primul rând, cred că știrile ar trebui să prezinte interes național. Dar sunt zile în care ele ne vorbesc „doar" despre accidente. Și aici apare din nou întrebarea: ce anume transformă un accident într-o știre? Fiindcă, excluzând accidentele de proporții, cu zeci de victime, nici o televiziune nu prezintă toate accidentele, toate violurile, bătăile, decesele. Se face o selecție. Nu știu pe ce criterii, însă eu oricum nu aș vrea să mă uit minute în șir la bătăi în birt. Aș vrea să văd niște știri de interes național, dacă vreau filme cu bătăi, mă uit la Bruce Lee.

Apoi mai e și grija obsesivă față de „vedete", de la noi sau de peste hotare. E extrem de ciudat când televiziunile trec la știri externe, prezintă conflictele din Siria, Ucraina, Palestina, Bagdad; apoi ne dau imagini (minute în șir) de la nunta lui George Clooney. Îmi plac filmele lui Clooney, dar nu sunt sigură că mă interesează unde, când și cum a spus da. Nu mă interesează viața lui privată.

M-am gândit de multe ori la aspectul acesta, acum mi-a revenit în minte fiindcă am citit o știre (de data asta pe un site), care ne informa că Angelina Jolie, la o lună de la căsătorie, i-a dăruit lui Brad Pitt un ceas elvețian marca Patek Philippe, care a costat 2,5 milioane de euro. Bineînțeles că asta mi-a adus aminte de perioada în care o tot vedeam la știri pe Angelina Jolie, un fel de ambasador al păcii, zână bună, în vizită la copiii subnutriți din Africa. Și în capul meu s-au suprapus cele două imagini: ea lângă copii muribunzi din Africa și ceasul cât un lanț de cantine pentru săraci.

Desigur, sunt banii ei și îi folosește cum vrea. Poate a dat și copiilor milioane, noi nu știm. Dar site-urile și televiziunile vor să facă știri din orice. Nu cred că Angelina Jolie s-a ridicat în picioare ca la nunțile de pe la noi și a strigat: de la mine un ceas de 2,5 milioane, de la Dumnezeu mai mult!

Nu vreau să știu ce ceas i-a cumpărat soțului, cum nu vreau să știu câți lei a donat cutare politician unui copil infirm. Vrei să dai bani bolnavilor sau să vezi copiii din Africa, n-ai decât. Fă-ți fapta bună și scutește-mă. Dar nu e chiar așa. Și știți de ce? Dacă nu ar sta televiziunile cu camerele video pe ei, nu ar mai da nimic. Fiindcă de fapt oamenii aceștia vor ceva în schimb. Măcar admirația noastră. Măcar un minut la știrile ProTV.

Vă amintiți cred acele campanii în care politicienii noștri plăteau tratamente bolnavilor sau le cumpărau case săracilor, iar dacă bieții oameni voiau casă sau bani, trebuiau să urce pe scenă în PMAN, să lăcrimeze și să îmbrățișeze politicianul. Apoi, aflăm din alte surse, că la onomastică sau la o lună de la căsătorie cutare politician a primit / oferit cadou: o vilă, o bancă, un judecător.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *