Moldova

Pro-rușii din Parlamentul R. Moldova au vrut să „legalizeze” lenta fascismului rusesc, Guvernul Gavrilița a dat aviz negativ

Guvernul Republicii Moldova a dat un aviz negativ asupra proiectului de lege al deputaţilor comunişti care prevede anularea interdicţiei la purtarea panglicii Sf. Gheorghe.

Potrivit Infotag, proiectul presupunea o modificare la Legea privind combaterea activităţilor extremiste. Modificarea propusă prevedea ca „dungile şi panglici purtate ca parte a evenimentelor consacrate Zilei Victoriei şi memoriei eroilor căzuţi pentru independenţa Patriei mame” să fie considerate accesorii non-extremiste, de rând cu „părţile însemnelor, medaliilor şi ordinelor acordate persoanelor pentru participarea la al Doilea Război Mondial – 9 mai”, transmite Infotag.

În avizul negativ la proiectul de lege elaborat de ministerului justiţiei şi aprobat joi de guvern, se notează că „panglica bicoloră neagră şi portocalie (panglica Sf. Gheorghe) este cunoscută pe scară largă în rândul publicului ca unul dintre simbolurile războiului Rusiei împotriva Ucrainei (din cauza purtării panglicii de către forţele separatiste din Donbas)” şi „folosirea unor astfel de simboluri, pe lângă justificarea indirectă a agresiunii, poate duce la creşterea tensiunii sociale şi poate crea premise pentru ură interetnică”.

După cum a informat anterior Infotag, în aprilie, parlamentul a adoptat o lege de modificare a Codului contravenţiilor administrative. Potrivit modificărilor, „fabricarea, vânzarea, distribuirea, deţinerea şi utilizarea publică a unor atribute şi simboluri cunoscute utilizate în contextul actelor de agresiune militară, crime de război şi crime împotriva umanităţii, precum şi propaganda sau glorificarea unor astfel de acţiuni sunt interzise”. Pentru încălcarea interdicţiei, persoanele fizice riscă o amendă de la 4,5 mii la 9 mii lei (250-500 USD) sau muncă neremunerată în folosul societăţii de la 30 la 60 de ore, în timp ce persoanele juridice şi funcţionarii guvernamentali riscă o amendă de la 9 mii la 18 mii lei (500$ – 1000$).

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


comentarii

  1. Când văd asemenea ințiative îmi dau seama cât de departe sunteți de lumea civilizată. Nu înțeleg ce mai caută partidele astea de aparatnici gen comunist/socialist în lumea politică din RM. Mentalitatea de râmă comunisto-bolșevică a rămas o a doua natură a cetățeanului RM. Sîlă maximă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *