Actualitate

„Problema Nistrului este una de securitate națională și regională.” Specialiștii bat ALARMA

Declarația a fost făcută de Alecu Reniță, președintele Mișcării Ecologiste din Moldova, în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, scrie IPN.

„În caz dacă dispare Nistrul în urma unei aventuri sau a unui proiect antiecologic, aceste opt milioane de oameni trebuie să-și ia traista în spate și să caute un refugiu”, a spus Alecu Reniță. Potrivit lui, faptul că acum se cere și intervenția Uniunii Europene în problema construirii de către Ucraina a șase hidrocentrale pe râul Nistru, deschid posibilități reale de a întoarce fluviul celor două popoare.

Alecu Reniță afirmă că acest complex de hidrocentrale pe care Ucraină își propune să-l construiască pe Nistru, în proiectului lui, prevede o capacitate de două ori mai mare decât are fluviul. „El de la bun început a fost gândit greșit”, susține președintele Mișcării Ecologiste.

Iuliana Cantaragiu, expertă în cadrul Centrului Național de Mediu, spune că istoria trebuie să învețe Republica Moldova că în relația cu Ucraina să fie mai precaută și să nu creadă orice promisiune pe care o oferă statul vecin. Potrivit ei, acum este necesar ca să fie consultat cu publicul acordul care se pregătește să fie semnat între Republica Moldova și Ucraina.

În ceea ce privește hidrocentrala de la Novodnistrovsk, Iuliana Cantaragiu spune că, la fel, trebuia să existe un studiu de impact asupra mediului, dar el nici până în prezent nu există și, în consecință, hidrocentrala s-a extins.

Potrivit expertei, actualmente Republica Moldova nu poate influența în niciun fel nivelul apei râului Nistru care ajunge pe teritoriul țării, volumele de apă fiind determinate de către partea ucraineană.

Premierul Pavel Filip a declarat recent că a primit asigurări de la omologul său ucrainean că nu va fi construită nicio hidrocentrală pe râul Nistru fără acordul Republicii Moldova și fără a fi gata studiul privind valoarea impactului asupra mediului. 

Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *