Actualitate

Problema „restabilirii peisajului forestier” din R. Moldova discutată la nivel internațional

Organizatorii întrunirii sunt Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN) în colaborare cu activitățile care sunt implementate în cadrul Programului ENPI FLEG II. Restabilirea Peisajului Forestier (RPF) reprezintă un program global care face legătură cu Provocarea de la Bonn și parteneriatul Global privind Restabilirea Pădurilor al IUCN.

Henno Putnik, reprezentantul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, a specificat că la nivel global se implementează multe proiecte ce țin de protejarea resurselor naturale inclusiv prin restabilirea peisajului forestier. Republica Moldova promovează protecția pădurii și ridicarea calitații resurselor forestiere inclusiv prin programele naționale guvernamentale de extindere a suprafețelor cu vegetație forestieră și acest seminar va oferi posibilitatea schimbului de experiență la capitolul respectiv, între țările membre ale Programului ENPI FLEGII.

Ion Cebanu, directorul general al Agenției „Moldsilva”, a menționat că în prezent Republica Moldova, de rînd cu alte state europene, se confruntă cu multiple probleme în domeniul gestionării sectorului forestier, protecției și conservării pădurilor. În același timp, Moldova a obținut și anumite progrese pe un șir de indicatori, precum extinderea suprafețelor acoperite cu vegetație forestieră, sechestrarea carbonului, implementarea practicilor agroforestiere (și silvo-pastorale) și altele.

În cadrul atelierului vor fi abordate două aspecte: necesitatea și modul de implicare în procesul de restabilire a peisajelor forestiere și prezenatarea experiențelor din acest domeniu a altor țări (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Ucraina și Rusia), incluisv cunoștințele obținute pe parcursul perioadei de activitate a ENPI FLEG. 

TIMPUL.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *