Actualitate

Probleme ce țin de ecosistemul rîului Nistru au fost examinate într-o ședință la Guvern

Premierul s-a arătat îngrijorat în legătură cu apariţia informaţiilor că autoritățile ucrainene intenţionează să construiască 6 centrale hidroelectrice noi, amplasate mai sus de hidrocentrala de la Novodnestrovsc. Potrivit ecologiştilor, construcţia acestor centrale prezintă un adevărat pericol pentru mediul înconjurător.

În context, Prim-ministrul a menţionat că Executivul a fost sesizat de mai multe organizații neguvernamentale şi de comunitatea ştiinţifică privind impactul negativ al Complexului Hidroenergetic Novodnestrovsc, care prezintă un pericol pentru biodiversitatea și resursele acvatice ale rîului Nistru. Urmare a activităţii complexului, au fost diminuate capacităţile de auto-purificare a apei din cauza deteriorării regimului termal, a scăzut volumul rezervorului de acumulare de la Dubăsari şi s-a micşorat potențialul de recreere a zonelor aferente.

Pentru a examina situaţia creată, a identifica toate riscurile existente şi soluţiile necesare pentru depăşirea acestor probleme, Prim-ministrul a dispus crearea unui grup interministerial de lucru, care va elabora un Plan concret de acţiuni în acest scop.

În paralel, va fi efectuată o inventariere a tuturor actelor bilaterale și internaționale referitor la subiectul dat, la care Republica Moldova și Ucraina sînt parte, inclusiv pe marginea acordurilor de asociere RM-UE, Ucraina-UE, angajamente asumate sub aspect ecologic și investițional. 

Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *