Economie

Problemele cele mai grave de care se ciocnește mediul de afaceri: Crizele POLITICE și CORUPȚIA macină economia

Crizele politice îndelungate, corupţia, dar şi impozitele şi taxele prea mari sunt problemele cele mai grave de care se ciocnește mediul de afaceri din Republica Moldova, consideră Confederaţia Naţională a Patronatelor, care a organizat, marți, 12 noiembrie, un forum al oamenilor de afaceri. Guvernul recunoaşte existenţa acestor probleme și afirmă că depune eforturi considerabile pentru a le înlătura.

Forumul oamenilor de afaceri organizat de Confederaţia Naţională a Patronatelor a adunat câteva sute de reprezentanţi ai companiilor din Republica Moldova. Preşedintele Confederaţiei, Leonid Cerescu, a menţionat că mediul de afaceri se confruntă cu o serie de probleme, printre care instabilitatea politică, corupţia, taxele prea mari.

Prezent la eveniment, premierul Iurie Leancă a recunoscut exisetnţa acestor probleme, dar a menţionat că guvernul întreprinde măsurile necesare pentru a le înlătura şi a îndemnat şi oamenii de afaceri să participe la acţiunile guvernului îndreptate, în special, spre eradicarea corupţiei.

Republica Moldova urmează să parafeze în curând acordul de liber schimb cu Uniunea Europeană, dar aspectul cel mai important ține de punerea în aplicare a acestui document și o contribuţie importantă în acest sens o are mediul de afaceri, care trebuie să se ralieze la standaredele europene pentru a avea acces pe piaţa comunitară, a declarat reprezentantul patronatelor din Olanda, Jean-Marie-Standaert, prezent la forum.

În cadrul reniunii de astăzi, Patronatele au adoptat o rezoluţie în care cer crearea unor condiţii mai bune pentru mediul de afaceri , inclusiv prin diminuarea numărului autorităţilor cu funcţii de inspecţie şi control, eficientizarea negocirilor dintre guvern şi patronate, etc. De asemenea, a fost discutat şi proiectului unui memorandum de colaborare între guvern şi patronate în care se propune depolitizarea şi responsabilizarea instituţiilor guvernamentale, eradicarea fenomenului corupţiei, etc.

Sursa: Radiochisinau.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *