Actualitate

Problemele Zonei Ramsar „Nistrul de Jos” discutate în cadrul unei ședințe

Proiectul are drept obiectiv aducerea unui aport la managementul apelor pentru atenuarea riscurilor de mediu, aplicând abordarea serviciilor ecosistemice în conformitate cu Strategia de alimentare cu apă și sanitație și Programul național privind constituirea rețelei ecologice naționale.
Potrivit Ministerului Mediului, în cadrul proiectului se preconizează identificarea măsurilor prioritare necesare și realizarea unora dintre ele pentru rezolvarea problemelor ce țin de sistemele de aprovizionare cu apă în satele Popeasca și Talmaza din Zona Ramsar „Nistrul de Jos”.

O altă problemă ce necesită soluționare constă în protejarea unei părți din s. Cioburciu, afectată periodic de inundații, prin reconstruirea sistemului anti-inundații, crearea unei boiște reglementate pe malul stâng al Nistrului, efectuarea lucrărilor de împădurire în zonele valoroase din Zona Ramsar „Nistrul de Jos” și în fâșiile riverane de protecție a apelor (15-18 ha), precum și efectuarea unui studiu sociologic și de sensibilizare în favoarea consolidării managementului Zonei Ramsar „Nistrul de Jos”, precum și crearea unui parc național în zonă.

Membrii Comitetului de supraveghere a proiectului au audiat Raportul de activitate a echipei de implementare, Raportul financiar și planul pentru anul 2017 și Raportul de evaluare externă ce a avut ca scop evaluarea activităților proiectului, eficiența și impactul acestora, rezultatele atinse. Raportul indică că activitățile proiectului au fost efectuate calitativ, sunt eficiente și durabile și au un impact semnificativ asupra situației din regiune. Raportul mai include unele recomandări pentru viitor de îmbunătățire a situației în regiune.

Totodată, participanții la ședință au făcut un schimb de păreri cu privire la îmbunătățirea procesului de vizualizare a proiectului și împărtășirea experienței echipei de implementare autorităților publice locale din zonă. În final s-a decis, că următoarea ședință a Comitetului de supraveghere va fi organizată în teritoriu.

TIMPUL.MD (V.M.)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *