Social

Procedura de acordare a cetăţeniei R. Moldova va fi simplificată

Un proiect de lege în acest sens prevede delimitarea competenţelor de acordare a cetăţeniei între Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (MTIC) şi instituţia prezidenţială, potrivit IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al MTIC, instituţia nu va mai avea competenţe de a lua decizii, ci doar va fi abilitată cu funcţii pur tehnice: de primire a cererii, verificare a documentelor solicitantului şi expediere a acestora la adresa preşedintelui R. Moldova. Chiar dacă persoana nu va întruni condiţiile necesare pentru acordarea cetăţeniei, setul de documente, însoţit de o notă informativă, va fi transmis instituţiei prezidenţiale pentru examinare.

Potrivit modificărilor, pe lista persoanelor care pot solicita cetăţenia R. Moldova prin naturalizare sunt incluşi beneficiarii de azil politic
şi de protecţie umanitară. Pentru aceasta ei vor trebui să facă dovadă şederii legale şi continue timp de 8 ani pe teritoriul ţării. Calcularea termenului de naturalizare se va face din ziua autorizării şederii solicitantului pe teritoriul R Moldova.

Prin completările operate este exclusă cerinţa de împlinire a vârstei de 18 ani de către persoana care renunţă la cetăţenia R. Moldova.

Proiectul de lege a fost aprobat de Guvern şi urmează să fie examinat de către Parlament.  Amintim că de la proclamarea independenţei R. Moldova, peste 2 000 de persoane au dobândit cetăţenia ţării prin naturalizare.

IPN
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *