Actualitate

Procedura de intrare și ședere a investitorilor în Moldova va fi simplificată în continuare, promite Pavel Filip

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, alte propuneri în acest scop țin de majorarea de la unu la doi ani a perioadei pentru care se eliberează dreptul de ședere în scop de muncă pentru lucrătorii a căror calificare este inclusă în Lista ocupațiilor prioritare și introducerea dreptului de schimbare a statutului de ședere temporară a străinului fără a-l obliga să părăsească țara.

Facilități se propun și întru acordarea și prelungirea dreptului de ședere pentru străinii angajați în cadrul proiectelor de asistență externă, investitorii sau lucrătorii rezidenți ai zonelor economice libere, precum și pentru străinii care desfășoară activități didactice, în domeniile culturii, sănătății și sportului. Dosarul pentru obținerea dreptului de ședere provizorie în scop de muncă va putea fi depus online.

Premierul Pavel Filip a relevat importanța măsurilor pentru atragerea investitorilor și suplinirea cererii de locuri de muncă neacoperită. „Am vorbit mult despre ușurarea regimului de vize, dar, așa cum nu avem prea multă forță de muncă în Republica Moldova, trebuie să vedem ce facem cu permisele de ședere și de muncă”, a spus premierul.

În urma analizei impactului reformei cu privire la migrația muncii, lansată în octombrie 2017, s-a constatat că termenul de acordare a dreptului de muncă și de ședere s-a redus cu 2/3, a fost simplificată modalitatea de prelungire a dreptului de ședere în scop de muncă, iar numărul procedurilor necesare legalizării s-a micșorat cu peste 30%.

Pavel Filip a solicitat facilitarea intrării în țară a cetățenilor din statele pentru care se solicită viza de intrare în Republica Moldova. În acest sens urmează să fie revizuit setul de documente necesar de prezentat, precum și taxele care se achită la perfectarea vizei.

La începutul anului curent, a fost eliminată obligația deținerii vizelor la traversarea frontierei de stat a Republicii Moldova pentru cetățenii ai 33 de state, în timp ce pentru 48 de state a fost exclusă necesitatea obținerii invitației.

Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *