Social

Procedură efectuată în PREMIERĂ de medicii Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”. Un pacient a fost salvat după ce medicii au aplicat o procedură modernă de tratare a unui anevrism gigant de aortă

Pentru prima dată, medicii din Republica Moldova au aplicat procedura modernă minim invazivă TEVAR – repararea endovasculară a anevrismului de aortă toracică. Cu ajutorul acestei metode a fost tratat de anevrism gigant de aortă un bărbat în vârstă de 53 de ani, au anunțat reprezentanții Ministerului Sănătății.

Diagnosticul a fost stabilit în baza unor investigații imagistice, după ce pacientul s-a adresat la spital cu dureri în piept și de spate, inclusiv dificultăți de respirație, precizează medicii, scrie Deschide.md.

Astfel, potrivit specialiștilor, anevrismul reprezintă o dilatare a aortei, din cauza căreia vasul se poate rupe și duce la hemoragie, fiind pusă în pericol viața persoanelor.

Procedura TEVAR a fost efectuată pentru a nu permite spargerea aortei.

„Intervenția TEVAR constă în implantarea unui dispozitiv sub formă de tub, numit grefă stent, în zona slăbită a aortei pentru a devia fluxul de sânge dinspre aceasta. Până acum, în instituția medicală astfel de cazuri erau tratate prin deschiderea cutiei toracice. În comparație cu metoda clasică, procedura minim invazivă TEVAR implică riscuri minime de complicații, iar pacienții se recuperează mult mai rapid”, explică medicii.

Echipa care a realizat intervenția este compusă din specialiști de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”.

Precum afirmă aceștia, pacientul a fost externat, starea lui fiind satisfăcătoare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *