Internațional

Procuratura din Ucraina cere arestarea politicianului pro-rus Viktor Medvedciuk

În Ucraina, oligarhul și politicianul pro-rus Viktor Medvedciuk, bănuit de înaltă trădare, s-a prezentat miercuri seara, 12 mai, la interogatoriu la Procuratura generală de la Kiev. Medvedciuk a spus că a aflat din presă despre acuzațiile care i se aduc și că se afla la odihnă cu familia într-o regiune vecină când, în ajun, ofițerii Serviciului de Securitate (SBU) au făcut percheziții la domiciliul său, transmite corespondentul Europei Libere la Kiev.

Discutând cu jurnaliștii, Medvedciuk a respins acuzațiile procurorilor potrivit cărora ar fi intenționat să extragă petrol în peninsula ucraineană Crimeea anexată ilegal de Rusia. După interogatoriu, el a spus că a luat act de învinuirile care i se aduc, dar le respinge categoric, și nu intenționează să părăsească țara.

Procuratura a anunțat că va cere aplicarea măsurii de arest preventiv pentru Medvedciuk, ședința instanței urmând să aibă loc joi, 13 mai. Politicianul pro-rus este bănuit, împreună un alt parlamentar, Taras Kozak, de înaltă trădare și exploatarea ilegală a resurselor naturale din peninsula Crimeea anexată de Rusia.

Medvedciuk a vizitat de mai multe ori Rusia în ultimii ani, fiind cumătrul președintelui rus Vladimir Putin, care i-a botezat fiica.

Miercuri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că dosarul penal împotriva lui Medvedciuk este o chestiune internă a Ucrainei, dar că Moscova vrea să se asigure că „în spatele acestei persecuții nu se află dorința de a se debarasa de concurenții politici”.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *