Actualitate

Procuratura Generală: Arborarea steagurilor bicolore este ilegală

Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, în rezultatul investigaţiilor efectuate de procuraturile teritoriale s-a constatat că, la indicaţia unor partide politice, în baza deciziilor administraţiei publice locale, pe instituţiile de stat din municipiul Bălţi şi alte localităţi din nordul şi sudul republicii, au fost arborate mai multe steaguri roş-albastre.

Aceste acţiuni sînt calificate de procurori drept profanare a Drapelului de Stat al Republicii Moldova, care contravin Constituţiei Republicii Moldova, Legii privind Drapelul de Stat, altor legi şi urmează a fi supuse răspunderii penale în baza prevederilor articolului 347 din Codul Penal, "Profanarea simbolurilor naţional-statale", sau articolului 322 din Codul Contravenţional "Încălcarea modului de folosire a simbolurilor de stat".

În opinia istoricilor, drapelul bicolor pe care exponenţii unor formaţiuni politice îl atribuie domnitorului Ştefan cel Mare nu a existat niciodată. Potrivit istoricilor şi specialiştilor în heraldică, bicolorul promovat de unele partide politice, ar aparţine Imperiului Otoman. "Bicolorul roş-albastru sînt culorile acordate de către sultanul turc Ţării Moldovei pentru a fi utilizate de către unităţile militare, în cadrul flotei militare a Moldovei", spune vicepreşedintele Societăţii de Heraldică de pe lîngă Preşedintele Republicii Moldova, Silviu Tabac, notează MOLDPRES. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *