Justiție

Procurorii anticorupție cer mandat de arest pe numele fostului șef al ASP, Sergiu Railean

Fostul șef al Agenției Servicii Publicii, Sergiu Railean, reținut în dosarul blanchetelor pentru pașapoarte, a fost adus în fața instanței.

Procurorii anticorupție cer 30 de zile de arest pe numele fostului șef al ASP. Sergiu Railean a declarat presei că el nu este vinovat.

Vă amintim că pe data de 3 mai, 13 persoane, printre care și fostul șef al ASP, Sergiu Railean, au fost reținute în urma a 60 de percheziții efectuate în dosarul achiziționării blanchetelor pentru pașapoarte.

Urmărirea penală pe acest caz a fost pornită pe data de 22 octombrie 2021 de către Procuratura Generală, pe faptul abuzului de serviciu, săvârșit din interes material (art.327 alin.(2) din Codul penal), de către factorii de decizie din cadrul Agenției Servicii Publice. Ulterior, la 05 aprilie 2022, Procuratura Anticorupție a mai pornit o cauză penală pe faptul abuzului de serviciu, săvârșit în interesul unui grup criminal organizat (art.327 alin.(3) din Codul penal). Aceste cauze penale au fost conexate într-o procedură unică.

Persoane publice din cadrul Agenției Servicii Publice, entitate succesoare a Î.S. „CRIS REGISTRU”, sunt bănuite că, în perioada 2013-2021, executând indicațiile altor persoane care făceau parte din cadrul unui grup criminal, organizat, creat și condus de o persoană publică, au elaborat și pus în aplicare o schemă de achiziționare frauduloasă a sistemului automatizat de producere și personalizare a documentelor, precum și de achiziționare a blanchetelor cu tehnologii pentru actele de identitate din sistemul național de pașapoarte, permise de conducere și certificate.

Astfel, membrii grupului de lucru pe achiziții din cadrul Î.S. „CRIS REGISTRU”, executând indicațiile parvenite de la alte persoane implicate pe dosar, abuzând de atribuțiile lor funcționale care le reveneau potrivit actelor normative care le reglementau activitatea, au încheiat contracte de prestări servicii și ulterior contracte și acorduri adiționale frauduloase. Acestea erau perfectate contrar actelor normative în vigoare, fără petrecerea procedurii de achiziții, în scopul favorizării unui agent economic concret și beneficierii de unele plăți introduse abuziv spre achitare după încheierea contractului inițial. Realizarea schemei criminale a dus la majorarea taxei pentru pașapoarte, buletine de identitate, permise de conducere și alte produse eliberate de instituția respectivă, bani care erau suportați de fiecare cetățean care beneficia de aceste acte.

Totodată, făptașii sunt bănuiți că, ulterior au majorat nejustificat cantitatea și suma contractului pentru achiziționarea blanchetelor cu tehnologii de personalizare pentru actele de identitate din sistemul național de pașapoarte, permise de conducere și certificate de înmatriculare, fapt ce a prejudiciat interesele Î.S. „CRIS REGISTRU” și ulterior ASP, cu suma totală de aproximativ 26 milioane euro, echivalentul a peste 500 milioane lei statului, bani de care a beneficiat grupul criminal organizat ceea ce reprezintă daune în proporții deosebit de mari.

Sursa: Jurnal.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *